fbpx Dentcomplet - Cabinet Stomatologic Cluj

Frenectomia este posibilă și cu ajutorul laserului stomatologic

Frenurile reprezintă formațiuni mobile, formate dintr-un strat de țesut fibros acoperit de mucoasă, inserate la nivelul buzei, respectiv la nivelul crestei alveolare (osului).

Câte tipuri de frenuri există?

  • frenuri labiale – situate în zona frontală între buză și creasta alvolară (cavitatea osoasă în care este implantat dintele)
  • frenuri linguale – situate între limbă și creasta alveolară inferioară. Poziționarea anormală a frenului lingual poate determina modificări în timpul vorbirii, masticației, cât și a micșorării spațiului sublingual, ceea ce poate cauza probleme la adaptarea protezei mobilizabile.
  • frenuri bucale – situate între obraz și creasta alveolară

Frenurile labiale și linguale de cele mai multe ori sunt normale și nu necesită o corectare chirurgicală.

Când este necesară intervenția chirurgicală asupra frenurilor (sau frenectomia)?

În unele cazuri, acestea au inserție anormală și este necesară o intervenție chirugicală asupra frenurilor labiale în scop ortodontic, fie cu scopul inserării protezelor mobile. Neîndepărtarea lor poate duce la adaptarea deficitară a protezei mobilizabile în timpul vorbirii, alimentației, ș.a.m.d.

În general, indicația de repoziționare a acestor formațiuni este dată de nivelul inserției  acestora, fiind unul foarte variabil. De multe ori este posibil să ajungă până la nivelul papilei incisive determinând apariția unei diasteme (spațiu anormal între dinții frontali maxilari), alteori poate fi hipertrofic și cu o inserție joasă pe creasta maxilară, fiind un obstacol în adaptarea protezei.

În ceea ce privește frenul inferior anormal inserat, el poate fi responsabil de traumă locală, diastemă sau afectare parodontală.

 

Cum se realizează frenectomia?

În mod curent, pentru repoziționarea și/sau îndepărtarea frenului se folosesc tehnici chirurgicale de corectare, tehnica folosită în mod frecvent este frenectomia.

Frenectomia constă în incizarea și secționarea formațiunii evidențiate, cu îndepărtarea fragmentului expus, urmată de sutură a marginilor. În cazul tehnicilor clasice chirurgicale, tratamentul acestor formațiuni succed o serie de îngrijiri post-operatorii, precauții dar și o vindecare mai îndelungată.

Frenectomia – se poate realiza acum și cu ajutorul laserului

Modern, acest tip de intervenție poate fi realizată cu ușurință cu ajutorul laserului, fiind o tehnică non-invazivă, cu o rată de vindecare mai rapidă.

Comparativ cu tehnica clasică, durerea și discomfortul sunt reduse, fiind folosită anestezia topică, de contact, fără a mai fi necesară utilizarea firelor de sutură, ceea ce va reduce și disconfortul estetic al pacientului.

Avantajele frenectomiei asistate laser:

  • Vindecare mai rapidă
  • Nu sunt necesare firele de sutură
  • Durere scăzută sau absență (în funcție de pragul dureros al pacientului)
  • Pacientul își poate relua funcțiile imediat după intervenție (fonație, masticație)
  • Laserul realizează o dezinfecție și biostimulare a țesuturilor vecine

Laserul WaterLase MD de la Biolase este ultima tehnologie stomatologică fără durere și cea mai complexă în domeniu prin aplicațiile și beneficiile deosebite pe care le are, utilizandu-se in toate specialitatile stomatologiei.

Pentru mai multe informații contactați-ne!

Search

+
Language