fbpx Dentcomplet - Cabinet Stomatologic Cluj

7 Întrebări frecvente despre obturații (plombe)

În acest articol am strâns unele dintre cele mai frecvente întrebări despre plombele dentare (obturații). Dacă dupa parcurgerea articolului sunt întrebări care nu și-au găsit răspuns, vă rugăm să le adresați în secțiunea de comentarii de la finalul articolului, iar medicii noștri stomatologi vă vor oferi răspunsul.

  1. Care este durata de viață a unei obturații (plombe)?

Durata de viață a unei obturații este de aproximativ 5 ani. În această perioadă sunt necesare controale periodice la medicul stomatolog, iar igiena este foarte importantă pentru prelungirea duratei de viață a plombelor.
      2. Cariile mari se pot restaura cu obturații?
Da! Și cariile mari se pot restaura cu obturații. Pe baza radiografiei și a controlului clinic, medicul stomatolog evaluează situația inițială, iar după curățarea cavității și izolarea cu digă se aplică un material compozit, fizionomic și biocompatibil cu dintele.

      3. Care sunt avantajele obturațiilor fizionomice?

  • Obturațiile fizionomice se realizează într-o singură ședință
  • Obturațiile fizionomice au aceeasi culoare ca și dintele natural
  • Obturațiile din compozit pot fi ajustate în timp
  • Cu ajutorul restaurărilor directe putem obtine si alungirea dintilor frontali
  • Adezivii de ultimă generație reduc sensibilitatea dinților după obturații

       4. Nu sunt mai rezistente plombele metalice?

Materialele compozite de ultimă generație au rezistența similară cu cea a smalțului, deci nu este nevoie de plombe metalice pentru a reda funcționalitatea dințiilor.
Un alt lucru important de  menționat este faptul că obturațiile din amalgam (metalice) conțin mercur, care este destul de toxic pentru organism, iar plombele de argint se contractă în timp, mai ales la diferențele de temperatură și în acest fel scad rezistența dintelui. Totodată nu sunt fizionomice, iar amalgamul nu poate fi modelat pentru a reda morfologia dintelui, în comparație cu materialele compozite.

      5. Dacă am o plombă la dinții din față se mai pot pune fațete dentare?

Da, în special acești dinți au indicație pentru fațetele dentare, deoarece prin restaurare directă parțială (plomba) este foarte greu sau imposibil ca medicul să le facă invizibile, iar în timp la zona dintre dinte și plombă vor apărea colorații. De aceea sunt indicate fațetele dentare care acoperă toată suprafața vestibulară a dintelui. Obturațiile vechi trebuie înlocuite, iar apoi dinții se prepară minim invaziv (in smalt) pentru fațetele dentare.

      6. Dacă am o plomba la dinții din față și vreau să îmi albesc dinții trebuie să schimb plomba?

În general când vorbim despre albirea profesională a dinților ne așteptăm ca aceștia să se deschidă cu 1-4 nuanțe. Dacă aveți plombe pe dinții din față și acestea au culoarea dinților înseamnă că, după albire, cel mai probabil va fi necesară schimbarea lor. Materialele compozite (din care se fac plombele) nu se albesc.

       7. Este normal să apară durere după obturații?

Sensibilatea moderată este normală după realizarea unei obturații. Dacă durerea persistă trebuie să vă prezentați la medicul stomatolog. Dacă plomba este înaltă dintele poate să doară. Obturația se realizează strat cu strat și apoi se fotopolimerizează cu ajutorul lămpii foto, dar dacă obturația nu se aplică în straturi subțiri, dintele poate să prezinte sensibilitate.

Dacă ți s-a părut un articol util, nu păstra informația doar pentru tine! Share it 🙂

Contactează-ne pentru prima programare și stabilirea unui plan de tratament:

Search

+
Language