9 sfaturi eficiente pentru purtătorii de aparat dentar (ortodontic)
Dacă v-ați aplicat de curând un aparat dentar sau vă gândiți de ceva vreme că ați vrea să vă îndreptați dinții, felicitări !
Dna dr. Andrada Spânu, medic specialist ortodont în cadrul clinicii Dent Complet vă oferă câteva sfaturi cu privire la igiena dentară, ce ar trebui să mâncați sau să nu mâncați pe perioada purtării aparatului dentar.
- Acordați-vă timp să vă acomodați cu aparatul dentar
Primele zile după aplicarea aparatului acordați atenție sporită mestecatului în timpul alimentației până la acomodarea cu noua situație și cu prezența brackeților.
- Alegeți alimente moi
Supele sau ciorbele de legume, piureurile pot fi variante în primele zile după aplicare și după activarea aparatului dentar.
- Mâncați încet
- Beți lichide reci
La câteva ore după aplicarea aparatului dentar sau după vizita la ortodont apare o senzație de tensiune la nivelul dinților. Consumarea băuturilor reci sau chiar ținerea unui cub de gheață în gură poate ameliora acest disconfort.
- Spălați, spălați și iar spălați!
Imediat după terminarea mesei veți observa că au rămas resturi alimentare pe dinți prinse de aparat. Acestea, dacă nu sunt îndepărtate, creează mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor dăunătoare, mirosuri neplăcute, carii dentare și probleme parodontale. De asemenea aciditatea generată prin fermentarea acestora irită mucoasa obrajilor și gingiile, favorizând apariția rănilor și a aftelor bucale.
- Alte alimente pe care vi le recomandăm în timpul purtării aparatului dentar
- brânzeturile, iaurturile, sunt bogate în Calciu și ajută la întărirea smalțului și duce la neutralizarea mediului acid.
- Supele cremă, ouăle, sunt foarte sănătoase și sățioase, ușor de consumat cu aparatul dentar.
- Fructele și legumele crude sunt chiar indicaet să le consumăm, dar trebuie tăiate în bucăți mai mici pentru a evita incizia (mușcarea).
- Untul de arahide sau de migdale.
- Evitați dulciurile și micile plăceri ale ronțăitului
- Dacă sunteți un fan al deserturilor, alocați-vă un moment al zilei pentru acest răsfăț. Evitați ronțăirea bomboanelor, caramelelor, ciocolatei (mai ales cu alune).
- Consumul sucurilor carbogazoase, mai ales a celor îndulcite, cauzează demineralizări și apariția cariilor interdentare!
- Semințele nedecojite: consumate cu moderație.
- Fumatul-căutați încă un motiv să renunțați? Îngălbenește elasticele de pe aparat, încetinește circulația din vasele de sânge de la nivelul gingiilor și poate avea un efect de prelungire a tratamentului precum și apariția efectelor negative cum ar fi retracțiile și iritațiile gingivale.
- Trusa portabilă
Este important să aveți tot timpul o periuță de dinți, pastă și o periuță interdentară, pentru ca după fiecare masă să îndepărtați resturile alimentare. Astfel, dinții vor fi curați, gingiile sănătoase și se vor irita mai greu.
- Nu neglijați mesele principale ale zilei
Vă vor ajuta să respectați mai usor igiena orală.
Vă recomandăm să citiți și:
Cum funcționează aparatul dentar?
Dacă mai aveți întrebări cu privire la aparatul dentar sau doriți o programare online, nu ezitați să ne contactați folosind formularul de mai jos: