Prin intermediul modelării în ceară putem realiza o previziune a ceea ce va obține pacientul în urma tratamentului protetic (fațete, coroane). Prin intermediul unui material provizoriu, medicul poate transpune în cavitatea bucală a pacientului, viitoarea formă a dinților și funcționalitatea. Având la dispoziție această simulare, medicul stomatolog, împreună cu pacientul vor decide dacă vor merge mai departe așa sau vor cere modificări tehnicianului dentar.
Ce este wax-ul sau modelarea în ceară?
Wax-ul (modelarea în ceară) reprezintă refacerea arcadelor dentare ale pacientului pe modelele de studiu inițiale, înainte de începerea tratamentului propriu-zis, în scopul previzualizării rezultatului final. Această modelare, odată ce a fost validată în cavitatea orală prin mock-up indirect reprezintă punctul de plecare în deciziile de tratament și a etapiezării ulterioare ale acestora.
Care este rolul wax-up-ului?
- modificarea de volum, dimensiune, proporție, formă a fiecărui dinte în parte;
- modificarea ambrazurilor parodontale incizale, punctele mor și suprafețelor de contact;
- refacerea punctelor de contact interarcadice stabile, echilibrate, simultane;
- refacerea ghidajelor funcționale anterior și lateral în funcție de necesitățile funcționale.
Mock-up direct versus Mock-up indirect
Mock-up direct reprezintă aplicarea de rășină compozită fotopolimerizabila fără sistem adeziv pe structurile dentare pentru a le modifica dimensiunea, forma, culoarea, poziția, în scopul previzualizării modificărilor propuse.
Mock-up indirect reprezintă transpunerea de către medic a wax-up-ului realizat de tehnicianul dentar, în cavitatea orală a pacientului, cu ajutorul unei chei de silicon, înainte de orice modificare ireversibilă a structurilor dento-parodontale.
Care este rolul mock-up-ului indirect?
- testarea de catre medic a modificarilor gândite, prefigurate pentru pacient la analiza inițială și verificarea din punct de vedere estetic, ocluzal și fonetic;
- previzualizarea proiectului final de către pacient;
- modificarea proiectului de către medic și pacient, de comun acord, pe baza unei imagini reale și concrete;
- fotografierea și filmarea pacientului pentru o mai bună apreciere vizuală;
- în scop protetic va reprezenta ghidul după care se va începe preparația dinților;
- va reprezenta și baza de pornire în realizarea restaurațiilor provizorii.
Pentru mai multe informații sau o programare online, contactați-ne!
[vc_btn title=”FA O PROGRAMARE” style=”outline” color=”black” align=”center” vc_btn link=”url:https%3A%2F%2Fdentcomplet.ro%2Fappointments%2F|||”]