Ce este și cum se tratează bruxismul – scrâșnitul din dinți?
Bruxismul reprezintă actul voluntar sau involuntar de încleștare a dinților, în timpul zilei sau în timpul nopții și este considerat la ora actuală cea mai gravă formă de parafuncție a aparatului dento-maxilar. Bruxismul constă în hiperactivitatea mușchilor masticatori cu efecte asupra morfologiei arcadelor dentare, parodontiului marginal și articulației temporo-mandibulare.
Scrâșnirea dinților este privită atât ca o problemă medicală generală, cât și ca una stomatologică, deoarece afectează dinții și structurile care îi înconjoară, inclusiv capul. Conform studiilor, se pare că la ora actuală aproximativ 20-30% din populație suferă de această patologie și, din păcate doar jumătate conștientizează acest lucru.
Care sunt cauzele bruxismului?
- Stresul, se pare că ar fi cauza principală a bruxismului. El poate perturba somnul, producând episoade de scrâșnire involuntară a danturii.
- Agresivitatea și anxietatea atunci când bruxismul este cauza unor afecțiuni psihologice.
- Alinierea anormală a dinților precum și lipsa dinților de pe arcadă.
- Probleme ocluzale sau ale musculaturii masticatorii.
- Complicație a altei boli precum Parkinson sau Huntigton.
Care sunt simptomele și semnele bruxismului?
Deoarece scrâșnitul din dinți se manifestă cu precădere în timpul nopții, persoana care doarme lângă pacient este cea mai în măsură să observe principalul simptom: scrâșnitul intens și zgomotos al dinților.
Alte simpotome:
- hipersensibilitatea dentară, fisuri în smalț, fracturi dentare sau a lucrărilor protetice, abrazie dentară sau tocirea dinților sunt semne ale bruxismului
- dureri la nivelul maxilarului
- dificultăți în închiderea și deschiderea gurii
- dureri de cap, dureri de urechi sau la nivelul articulației temporo-mandibulare, dureri faciale
Cum se poate trata bruxismul?
Mulți dintre pacienți nu sunt conștienți că suferă de această disfuncție deoarece suferă de bruxism nocturn, de aceea controlul periodic la medicul stomatolog este foarte important.
- Dispozitive dentare: constă în aplicarea unei gutiere ce va funcționa ca un despărțitor între maxilare, pentru nu a mai atinge și toci suprafețele ocluzale. Dacă pacientul prezintă probleme ortodontice, protetice sau malpoziții a dinților se va realiza mai întâi tratamentul acestora.
- Tehnici de reducere a stresului: de obicei se poate reduce stresul prin relaxare corporală totală, cu ajutorul meditației și a exercitiilor fizice.
- Terapia comportamentală: atunci când bruxismul este considerat a fi un obicei comportamental tratamentul constă în terapie specializată.
- Medicamente: unii medici pot prescrie relaxanta musculare, însă efectul variază de la o persoană la alta. Automedicația nu este recomandată.
Dacă tratamentul instaurat este corect, iar pacientul respectă indicațiile medicului, există posibilitatea diminuării considerabile a impulsului muscular involuntar.
Pentru mai multe informații sau un consult, contactați-ne!