[CAZ CLINIC]: Aparat ortodontic
În imagine puteți vedea un pacient în vârstă de 30 de ani care s-a prezentat la cabinet cu caninul temporar (de lapte) persistent pe arcadă și caninul permanent (13) inclus palatinal (neerupt, în cerul gurii) și ocluzie adâncă acoperită (mușcătura adâncă).
După extracția dintelui de lapte, cu ajutorul aparatului ortodontic fix (brackets) dinții s-au aliniat într-un mod armonios, s-a corectat ocluzia (mușcătura), iar caninul inclus a fost adus în poziția corectă.
Este important de știut faptul că, caninii au un rol major în funcția de masticație deoarece preiau forțele masticatorii. Radacina foarte lungă a caninilor a fost special creată în acest sens, pentru a rezista acestor forțe.
Lipsa caninilor pe arcadă duce la suprasolicitarea celorlalți dinți care vor prelua aceste forțe, având ca și consecințe abrazia nefiziologică sau chiar necroza nervului (din cauza forțelor foarte mari). Nu doar în cazul incluziei de canin pot aparea aceste probleme ci și în cazul malpozitiei acestuia din cauza inghesuirilor (dinți încălecați) sau spatierilor (dinți cu spații între ei).