[CAZ CLINIC]: Carii și obturații frontale inestetice rezolvate într-o singură ședință

În imagine puteți vedea un caz de carii și obturații (plombe) frontale inestetice care au fost rezolvate într-o singură ședință prin restaurari directe din compozit.

Durabilitatea restaurărilor directe din compozit și aspectul estetic satisfăcător depinde de calitatea materialului dar, și de mâna medicului care le efectuează deoarece finisarea corectă este foarte importantă pentru a-și menține aspectul estetic pe termen mai lung.

Cât rezistă plombele din compozit?

Pacienții trebuie să știe că plomblele (obturațiile) nu vor rezista toată viața, deoarece procesul de îmbătrânire și uzură apare de-a lungul timpului, așa cum apare și la nivelul dintelui sau smalțului natural.

Cum reacționează plombele realizate prin restaurări directe din compozit în timp?

Compozitul pentru restaurări directe este un material care în timp:

– își poate modifica culoarea din cauza pigmenților alimentari pe care îi consumăm (din fructe, cafea, sucuri etc.) dar și din cauza uzurii naturale

– suferă contracții și dilatări din cauza factorilor termici (băuturi/alimente fierbinți sau foarte reci)

– aplicarea lor presupune o tehnică adezivă, deci între suprafața dentară si plombă există un film foarte subțire de lipici care în timp suferă modificări (colorații, dilatări și contracții, uzură) fapt care duce la apariția unei dungi negre la zona dintre dinte ți plombă, prin depunerea coloranților la acest nivel.

Așadar longevitatea unor plombe depinde foarte mult de:

  • calitatea materialului
  • de metoda de aplicare
  • dar si de igiena și buna întrebuințare a acestora de către pacienți.

O igienă riguroasă și controale regulate vor prelungi durata de viață a acestora. Igiena este cu atât mai importantă pentru a preveni apariția unor carii marginale (pe lângă plombă).

Conform studiilor durata de viață a unei plombe este între 5 și 10 ani, în funcție de toate condițiile enumerate mai sus, dar și de stereotipul masticator al pacientului si de obiceiurile sale alimentare.

Programați-vă acum pentru o consultație!

 

 

Search

+
Language