[CAZ CLINIC]: Restaurari directe din compozit

În imagini puteți vedea un caz de carii și obturații (plombe) care au fost rezolvate într-o singură ședință prin restaurari directe din compozit.

Obturațiile directe din compozit sau plombele sunt metoda de elecție în tratamentul cariilor. Acestea se realizează în cabinet foarte ușor direct de către medicul dentist. După curățarea cariei și pregătirea cavității, materialul compozit se aplică în straturi și se fotopolimerizează= se „întărește” cu o lampă.

Materialele sunt disponibile în culori variate pentru a reconstitui dintele în culori cât mai naturale și mai apropiate de culoarea dintelui. Pacienții trebuie să știe că aceste obturații în timp vor prezenta semne de îmbătrânire sau că la nivelul limitei dintre obturație și dinte pot apărea carii și dau infiltrații.

În funcție de igiena pacientului și controalele periodice aceste probleme pot fi evitate sau tratate la timp prin înlocuirea plombei.

Pacienții trebuie să știe și să ia în considerare și aspectele de mai jos.

Compozitul pentru restaurări directe este un material care în timp:

– își poate modifica culoarea din cauza pigmenților alimentari pe care îi consumăm (din fructe, cafea, sucuri etc.) dar și din cauza uzurii naturale

– suferă contracții și dilatări din cauza factorilor termici (băuturi/alimente fierbinți sau foarte reci)

– aplicarea lor presupune o tehnică adezivă, deci între suprafața dentară si plombă există un film foarte subțire de lipici care în timp suferă modificări (colorații, dilatări și contracții, uzură) fapt care duce la apariția unei dungi negre la zona dintre dinte ți plombă, prin depunerea coloranților la acest nivel.

O igienă riguroasă și controale regulate vor prelungi durata de viață a acestora. Igiena este cu atât mai importantă pentru a preveni apariția unor carii marginale (pe lângă plombă).

Citiți răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre plombe în articolul scris de colegii noștri aici.

Dacă ai probleme similare și îți dorești un zâmbet sănătos contactează-ne acum prin formularul de mai jos pentru prima programare și stabilirea unui plan de tratament.

„]

Search

+
Language