Ce este afecțiunea parodontiului?
În momentul de față motivul cel mai frecvent pentru vizita la medicul stomatolog este caria dentară. Peste 90% din populația României este afectată.
Ce este afecțiunea parodontiului?
Un lucru important de care foarte mulți pacienți nu sunt conștienți (fie datorită faptului că nu au fost informați corespunzător fie că au ales să nu acorde importanță) este afecțiunea parodontiului, afecțiune care netratată duce la pierderea suportului osos, mobilitatea dinților și în final, este urmată de pierderea dinților.
În continuare vom explica cum se produce această pierdere și cum poate fi prevenită sau stopată.
Parodontiul are rolul de a menține dinții (rol de susținere) în os. Este constituit din:
- gingie;
- osul alvelolar;
- cementul radicular;
- ligamentele parodontale.
Ce sunt ligamentele parodontale?
Ligamentele parodontale sunt țesuturi specializate ( “foarte inteligente”) care realizează legătura dintelui cu osul alveolar. Un lucru important care trebuie menționat este faptul că ligamentele parodontale sunt indispensabile în procesul de reparație sau regenerare tisulară (adică recepționează și transmit țesuturilor vecine diferite informații, transmitere în urma căreia structura osului se poate modifica – în funcție de situație, această remodelare este benefică sau mai puțin benefică).
Afecțiunile parodontiului sunt împărțite în două mari clase: gingivitele și parodontitele:
- gingivita este inflamația gingiilor
- parodontita este inflamația parodontiului
Ce este important de reținut pentru pacienți este faptul că gingivitele sunt reversibile (adică prin tratament se poate ajunge la stare sănătoasă). De obicei, gingivitele sunt precursoare parodontitelor și în anumite situații pot fi identificate de pacienți.
Inflamația gingiilor produce atât modificări de culoare, volum cât și sângerarea de la nivelul acestora (gingivoragie). Astfel un pacient conștiincios poate urmări dacă in timpul periajului sau în diferite momente ale zilei observă unele din aceste semne.
Spre deosebire de gingivite, parodontitele (Boala Parodontală) distrug progresiv parodontiul. În funcție de caracterul lor acut sau cronic, acestă distrucție poate evolua în câteva luni sau în ani.
Majoritatea pacientilor sunt afectati pe parcursul vietii de aceasta boala, raspunsul lor la tratament fiind diferit. Pentru un mai bun control al bolii este esențială cunoașterea și înțelegerea factorilor de risc care duc la inițierea bolii și grăbesc gradul de afectare.
Parodontitele sunt mai frecvente la adulți (dar pot apărea la orice vârstă), gradul de afectare este direct proporțional cu prezența factorilor de risc.
Care sunt principalii factori de risc locali pentru afecțiunea parodontiului?
- tartrul;
- fumatul;
- înghesuirile dentare;
- lucrări protetice necorespunzătoare;
- obturații debordante.
Care sunt semnele clinice pentru afecțiunea parodontiului?
- prezența pungilor parodontale
- mobilitate dentară
- prezența retracțiilor gingivale
- supuratie
- sângerare la sondare
Pentru mai multe informații sau o programare online, contactați-ne!