Consecințele extracției unui molar (masele)
Pentru că foarte mulți adulți tineri din România sunt în această situație vrem să vă informăm despre consecințele extracției molarilor. În cazurile de mai jos vom adresa extracția molarilor, însă informațiile sunt valabile în cazul oricărei extracții de dinte permanent, când lucrurile sunt lăsate să evolueze fară nicio intervenție din partea medicului stomatolog.
Care sunt consecințele extracției unui molar (măsele) la copii și lipsa protezarii spațiului cu un implant sau o punte dentară?
- Dinții vecini nu migrează cu tot cu rădăcină decât parțial și se înclină înspre spațiul existent.
- Nu există continuitate a arcadei dentare -> dinții de lângă spațiu sunt suprasolicitați și apar retracțiile gingivale și abfractiile (sare smalțul de pe dinte din zona de lângă gingie), chiar devitalizări ale dintelui sau resorbții radiculare (scurtări ale rădăcinii).
- Puncte de contact necorespunzătoare -> apar carii proximale (între dinți) care de multe ori sunt profund subgingivale și nu pot fi tratate. Tot din această cauză retenția alimentelor între dinți provoacă apariția inflamației gingivale și a pungilor parodontale.
- Nu există stop ocluzal, astfel dinții de sus coboară în spațiul de jos, astfel nivelul gingiei nu mai este la nivelul corespunzător și este expusă rădăcina dintelui care este mult mai sensibilă la apariția cariei dentare radiculare, sau în unele cazuri dintele coboară atât de mult încât nu mai are stabilitate în os și începe să se miște și în final să cadă.
- În unele situații chiar și dinții din față își schimbă poziția înclinându-se înspre interior influențând aspectul buzelor care par mai subțiri.
Este șlefuirea dintelui de sus coborât o soluție?
Șlefuirea dintelui de sus, care e coborât din cauza spațiului gol, nu este o opțiune corectă pentru că marginea lucrării ar ajunge pe zona de rădăcină unde nu se poate realiza o adaptare bună a coroanei protetice și aceasta în timp ar începe să se infiltreze și să se carieze dintele de sub lucrare.
În al doilea rând, dintele care este șlefuit pentru coroană trebuie devitalizat (scos nervul) cu toate costurile, riscurile și consecințele acestui lucru.
Spațiul de jos nu este suficient de mare astfel încât să încapă un implant sau un dinte de dimensiune normala într-o lucrare protetică clasică (punte dentară), astfel rezultă ceva mic care nu este nici estetic, nici funcțional. Măseaua care este înclinată trebuie șlefuită foarte mult pentru a fi paralelizate axele dinților-stâlp fiindcă altfel nu poți introduce lucrarea, iar nervul trebuie scos.
Cazul prezentat mai sus a fost tratat în 1901 (!!!) în SUA de unul dintre părinții ortodonției Eduard Angle, la cererea unui stomatolog, coleg de-al sau. Acesta a realizat că poate cu ajutorul ortodonției să îndrepte axele dinților înclinați și astfel să facă o lucrare protetică corectă. Pe lânga asta, ortodontul a observat că poate îmbunătăți și aspectul facial al pacientei prin mărirea perimetrului arcadei dentare, așadar a decis și deschiderea spațiului din arcada de sus.
Astfel, prin colaborarea dintre două discipline: ortodonție și protetică, pacienta a beneficiat de cel mai bun rezultat posibil.
Planul de tratament în Clinica Dent Complet
În zielele noastre, datorită evoluției aparatelor ortodontice, spațiile pot fi deschise sau închise folosind chiar aparate segmentare (care nu sunt pe toți dinții) într-un interval de timp care poate fi chiar de câteva săptămâni, dinții coborâți pot fi intrudați (împinși înapoi în os), etc.
Planul de tratament este elaborat de o echipă întreagă, prin prisma specialității lor (ortodont, parodontolog, protetician, endodont, chirurg) pentru a se găsi cea mai favorabilă variantă în funcție de particularitățile fiecărui caz.
Decizia se ia apoi împreună cu pacientul care este informat de toate posibilitățile și variantele de tratament cu avantajele si dezavantajele lor.
Concluzia este că un singur dinte lipsă poate avea efect de domino asupra întregii danturi și că soluția optimă de tratament implică abordare multidisciplinară. Tratamentul ortodontic înaintea celui protetic este necesar în cele mai multe cazuri, iar vârsta pacientului nu a fost niciodată și nici nu este un impediment.
Vă prezentăm câteva dintre cazurile tratate:
Caz 1:
În acest caz clinic a fost extras molarul de minte (48) și cu ajutorul unui miniimplant s-a corectat poziția molarului înclinat (47). În acest caz, pacientul care muncește în străinătate, nu s-a putut prezenta la controale în această perioadă, dar din fericire, totul a decurs fără probleme. Când a revenit la clinică era pregătit pentru realizarea lucrărilor protetice.
Caz 2:
Acesta a fost un caz foarte complex, cu ocluzie (mușcătură) prăbușită din cauza multiplelor edentații (dinți lipsă). Din motive pecuniare s-a optat tot pentru un aparat segmentar. Durata tratamentului a fost de aproximativ 7 săptămâni.
Dr. Andrada Spânu
Medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială
Rămâneți cu bine și nu uitați să vă spălați pe dinți!:) Prevenția este cel mai bun tratament! Un tratament făcut la timp scutește pacientul de costuri și eforturi suplimentare.
Pentru mai multe informații despre acest subiect sau o programare online, contactați-ne!