Controlul stomatologic de rutină și importanța acestuia
Controlul stomatologic de rutină (profilactic) și importanța acestuia
Controlul periodic stomatologic are un rol esențial în menținerea sănătății cavității orale. În timpul controlului stomatologic de rutină pot fi decelate de la probleme odontale, la afecțiuni ale mucoasei orale (cancer orofaringian), inclusiv boli sistemice cu manifestări la nivelul cavității orale (ex: leucemii).
De asemenea, afecțiunile parodontale pot fi identificate printr-un simplu control de rutină, parodontoza fiind o boală extrem de des întâlnită în zilele noastre, care afectează persoane din toate categoriile de vârstă, constituind o cauză frecventă a pierderii dinților. Tratamentele necesare pot sa variaze de la un simplu detartraj până la asanarea pungilor parodontale prin intermediul laserului stomatologic, sau cu ajutorul chirurgiei mucogingivale.
De ce este importantă sănătatea orală?
Este important de menționat că neglijarea sănătății orale poate avea repercusiuni asupra întregului organism. Infecțiile dentare (puroiul la măsea sau puroiul la dinte) putând determina diverse afecțiuni la distanță, endocardite infecțioase, inclusiv probleme renale.
Tratamente pentru stadii incipiente
Un alt beneficiu al controlului de rutină îl constituie faptul că problemele dentare pot fi tratate in stadiu incipient scutind pacientul de evenimente neplăcute (durere, abces sau puroi, infecții ale dinților sau țesuturilor adiacente, sinuzite maxilare, inclusiv pierderea dinților). Astfel, un dinte cu o carie incipientă sau medie poate fi tratat cu ușurință, fără să se ajungă la pierderea vitalității lui, aspect care impune un tratament endodontic.
Costuri mai mici
Costurile diferă, de asemenea. Cu cât o afecțiune dentară este tratată în stadiu incipient, cu atât numărul de manopere este mai redus, reducându-se astfel și costurile.
Descoperire de alte probleme dentare
Tot în timpul unui consult de rutină pot fi descoperite probleme dentare care au produs diverse afecțiuni, de exemplu sinuzita maxilară de natura odontogenă, sau probleme de ocluzie cu disfuncții ale articulatiei temporo-mandibulare, care pot determina migrene insuportabile. Nu putine au fost cazurile in care pacientii s-au prezentat în clinica stomatologică Dent Complet, din Cluj-Napoca, cu migrene care durau de ani de zile, neputând fi diagnosticate corect până în momentul unui consult stomatologic amănunțit.
Controlul stomatologic de rutină, parte din rutina noastră
Deși mersul la stomatolog a constituit un stress de-a lungul anilor, majoritatea pacienților suferind o ‘traumă stomatologică” în copilărie, s-a dovedit că mersul periodic la dentist ajută pacientul să se familiarizeze cu manoperele, limitând stresul resimțit de către pacient. Este de asemenea indicat ca și copiii să fie duși de mici la controale periodice pentru a se acomoda de timpuriu cu mediul din cabinet!
Pentru un consult de specialitate programați-vă folosind formularul online:
Dr. Ioana Krișan – Departamentul Endodonție
Dr. Ioana Krișan
Medic stomatolog
Departamentul Endodonție
NOU! Am deschis cea de-a doua clinică stomatologică Dent Complet din Cluj-Napoca!
Clinica Stomatologică Dent Complet Mărăști: Str. Fabricii, nr. 105, scara 1A