fbpx Dentcomplet - Cabinet Stomatologic Cluj

De ce trebuie să ducem copiii la stomatolog cel tarziu la vârstă de 6 ani?

16 aug. 2015 Romana

Pornind de la ideea preconcepută că „dinții de lapte oricum se schimbă”, mulți parinți nu dau importanța cuvenită controlului periodic și vizitei la stomatolog înaintea vârstei de 6 ani. Este adevarat, în urmă cu câteva decenii alimentația era mai sănătoasă, dinții nu se cariau la fel de mult, drept urmare, noi și parinții noștri vedeam mai rar stomatologul. Dar acum lucrurile s-au schimbat iar informarea este necesară pentru a evita neplăceri în viitorul apropiat.

Există doua motive pentru care incurajam vizita copiilor la stomatolog

1. Molarul de 6 ani nu este de lapte!

La varsta de 5-6 anim in spatele maselutelor de laptem pe fiecare parte apare cate o maseluta „noua”, denumita molarul de 6 ani. Aceasta NU este de lapte. Este dinte DEFINITIV si nu se mai schimba.

Drept urmare, din cauza faptului ca de obicei la copii igiena nu este perfecta, la dulciuri nu pot renunta, iar dintii de lapte au numeroase carii…. exista riscul major ca si acesti dinti „NOI” sa-si slabeasca smaltul si sa apara cariile.
Cariile din pacate se vor dezvolta intr-un mod accelerat si in scurt timp ajung la nerv, moment in care copii acuza dureri intense.
In cazul fericit in care ajung la noi, de cele mai multe ori singurul tratament posibil este tratamentul de canal (adica scoaterea nervului). Acest tratament, necesita sedinte mai indelungate, costuri mai mari iar situatia nu este ideala, preferam intotdeauna acolo unde este posibil, un dinte sanatos, cu nervul intact.

2. Si dintii de lapte trebuie tratati. De ce?

Desigur, si copiii au nevoie de dantura functionala, pentru a manca si a se alimenta corect.

Dar la fel de important este ca dintii de lapte au rol de mentinatori de spatiu pentru dintii definitivi. Pierderea lor inainte de timp conduce deseori la dezechilibre in eruptia dintilor definitivi, eruptia acestora in pozitii ciudate, inghesuiri, sau chiar ramanerea in os a acestora. Ne dorim o sanatate orala buna, pentru ca infectiile repetate ale dintiilor de lapte pot afecta mugurii dintilor definitivi sau pot determina aparitia unor chisturi. Altfel spus, posibile complicatii viitoare.

De mentionat este si factorul psihologic. Cu cat micutii sunt dusi mai frecvent la stomatolog, chiar daca doar pentru un control, cu atat se vor acomoda psihologic cu ideea de normalitate si necesitate a vizitelor, crescand sansele ca ei sa devina adulti fara fobie de dentist.

De asemenea, verificarea cresterii oaselor fetei indica necesitatea unui tratament ortodontic cu aparat dentar, iar o interventie scurta de cateva luni pot scuti copilul de purtarea in adolescenta sau chiar la maturitate, a unui aparat dentar timp de cativa ani.

Motivele pentru care ar trebui sa va aduceti copilul la stomatolog sunt multe… important este ca parintii sa fie corect informati, putand lua in acest fel, decizii mai bine asumate.

Sanatatea dintilor nu trebuie neglijata!

In cadrul clinicii DentComplet ne dorim in primul rand sa prevenim problemele, nu doar sa le tratam!

Fa o programare pentru copilul tau!

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Language