fbpx Dentcomplet - Cabinet Stomatologic Cluj

Cum ne poate salva endodonția dinții?

24 sept. 2016 Romana

Ce este endodonția?

Endodonția reprezintă ramura stomatologiei care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea afecțiunilor pulpare.

Pulpa dentară este un țesut localizat în interiorul dintelui în camera pulpară.Ea este alcătuită din vase de sânge și nervi asigurând rolul nutritiv și senzorial al dintelui. Orice traumă care periclitează integritatea camerei pulpare se soldează cu inflamarea și infectarea pulpei dentare cauzând de cele mai multe ori dureri insuportabile la nivelul dintelui afectat.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale afecțiunilor pulpare?

Afecțiunile pulpare pot avea ca și cauză:

  • procese carioase profunde
  • obturații mari
  • traume repetate ale dinților (bruxim, ocluzie traumatică)
  • fracturi dentare
  • lucrări stomatologice recurente

 Uneori afecțiunile pulpare pot evolua asimptomatic, extinzându-se de la nivelul rădăcinii dintelui afectat la nivelul osului care sunsține dintele, fenomen numit parodotița apicală, în această situație dacă nu se intervine prompt există pericolul de pierdere a dintelui.

În toate aceste situații sunt indicate efectuarea tratamentelor endodontice în scopul salvării acestor dinți compromiși.

Cum ne poate ajuta endodonția dinții?

Endodonția urmărește eradicarea infecției de la nivelul canalului radicular prin o curățare mecanică și dezinfectare chimică meticuloasă, precum și obturarea canalului cu materiale speciale care vor asigura o sigilare optimă a canalului împiedicând astfel reapariția infecției.

De-a lungul timpului endodonția a avut o evoluție remarcabilă favorizând îmbunătățirea pe termen lung a rezultatelor tratamentului endodontic. În ziua de azi se folosesc diverse tehnici avansate și moderne cum ar fi: izolarea cu digă a dintelui, efectuarea tratamentului sub microscop, inclusiv dezinfectarea canalelor cu laser.

Aplicarea digii prezintă numeroase avantaje precum o izolare eficientă a dintelui, împiedicând astfel pătrunderea salivei și a sângelui pe canal în timpul tratamentului endodontic. Totodată asigură o vizibilitate optimă pentru medic și împiedică pătrunderea substanțelor și intrumentelor folosite în dezinfectarea canalelor în cavitatea orală a pacientului, pe parcursul manoperei.

Folosirea microscopului în terapia endodontică contituie o remarcabilă evoluție, oferind informații suplimentare asupra canalelor și detalii imposibil de detectat cu ochiul liber, mărind imaginea de până la 20 de ori sub o lumină puternică. Astfel, folosind microscopul pot fi evitate numeroase complicații și eșecuri ale tratamentului endodontic, precum perforațiile, fracturi ale dintelui, incapacitatea de găsire a tuturor canalelor etc., asigurându-se o creștere a calității tratamentului și a ratei de succes în recuperarea dinților care se considerau pana nu demult irecuperabili.

De asemenea, curățarea mecanica cu aparatura de nouă generație a canalelor, în asociere cu folosirea laserului în dezinfectarea lor oferă un prognostic optim pe termen lung a tratamentului. Un tratament de canal corect conferă posibilitatea de păstrare pe arcada dintelui natural, pacientul evitând costuri suplimentare, cum ar fi implantul dentar.

Programați-vă acum pentru un control și stabilirea unui plan de tratament personalizat!

Search

+
Language