De la 6 ani pentru un zâmbet perfect…
Vârsta ideală pentru o primă examinare stomatologică este în jurul vârstei de 3 ani. Doar pentru familiarizare copilul poate fi adus la un periaj, o fluorizare, iar printr-o joacă să se obișnuiască cu medicul stomatolog.
Vârsta ideală pentru o primă examinare ortodontică este în jurul vârstei de 6 ani.
Această consultație ortodontică trebuie făcută chiar dacă părinții nu observă ceva în neregulă cu dințișorii copilului.
Pot fi depistate probleme care trec neobservate de către părinți, cum ar fi:
- respirația orală
- interpunerea buzei inferioare între arcadele dentare
- obiceiuri vicioase de sugere a degetului sau de interpunere a limbii sau a altor obiecte
Nedepistate la timp pot avea efecte nefavorabile asupra dezvoltării maxilarelor precum:
- îngustarea arcadelor dentare cu apariția înghesuirii dentare
- aspectul facial cu „bărbie retrasă”
- aspectul facial cu bărbie proeminentă
- diverse asimetrii etc.
- modificări care complică tratamentele ortodontice ulterioare sau chiar afectează definitiv aspectul fizionomic
Când trebuie să începem periajul dinților la copii?
Periajul este cea mai eficientă metodă pentru îndepărtarea plăcii dăunătoare de pe dinții și gingiile copilului. Curățarea resturilor de mâncare de pe dinții și gingiile lor în timp util previne aparitia cariilor.
- 0-2 ani: Începe curățarea dinților bebelușului, folosind o periuță de dinți moale pentru sugari și apă. Evitați utilizarea pastei de dinti fluorurată până când copilul ajunge la vârsta de 2 ani.
De îndată ce primii dinți ai bebelușului erup, începeți periajul cu o periuță de dinți mică, cu peri moi și pastă de dinți cu fluor de dimensiunea unui bob de mazăre. Încurajați-vă copilul să scuipe afară – să nu înghită – excesul de pastă de dinți după periaj.
- 2-5 ani: Până la vârsta de 4 sau 5 ani, copilul dumneavoastră ar trebui să fie capabil să înceapă periajul dinților lui singur, însă tot timpul supravegheați și verificați de catre dvoastră. Copiii sub vârsta de 6 ani ar trebui să utilizeze pastă de dinți pe peria lor doar de dimensiunea unui bob de mazăre și ar trebui să scuipe cât mai mult posibil. Motivul pentru aceasta este faptul că copiii sunt mai sensibili la niveluri ridicate de fluor.
Recomandarea medicilor stomatologi este ca periajul să fie de minim trei ori pe zi, iar în cazul în care copilul dumneavoastră utilizează pasta de dinți cu fluor dimineața și seara, înainte de culcare, el sau ea poate să scape fără a utiliza pasta de dinți în timpul mijlocul zilei. Un periaj simplu cu apă sau clătirea gurii cu apă timp de 30 de secunde, după masa de prânz își va face treaba.
- 6- 12 ani: Mai exact în perioada de erupție a dinților permanenți, cu ajutorul unor aparate ortodontice simple, se pot ghida dinții să erupă într-o poziție cât mai apropiată de cea ideală și astfel se pot preveni deformările maxilarelor. Totodată se poate minimaliza nevoia și durata unui eventual tratament ortodontic ulterior cu aparate ortodontice fixe, uneori acesta fiind necesar ca o a doua etapă de tratament, în cazul anomaliilor complexe.
Ce aparate ortodontice sunt recomandate în perioada copilăriei?
Aparatele ortodontice cel mai frecvent folosite in perioada copilariei sunt aparatele mobilizabile. Sunt cele mai simple și mai ieftine aparate ortodontice. Acestea nu îngreunează igienizarea dinților, nu facilitează apariția cariilor dentare, nu sunt dureroase, dar necesită o bună colaborare din partea copilului și a părinților, el nefiind activ decât dacă este purtat conform indicațiilor medicului specialist.
Așadar, dragi părinți, fără să vă fie teamă că e prea devreme, odată ce dinții de lapte ai micuțului încep să se miște, vă așteptăm cu drag la Dent Complet.
Programeaza-ți acum micuțul la o consultatie! Oferă-i șansa să aibă un zâmbet fermecător!
Clinica Dent Complet – experiență dentară pozitivă la vârste fragede
La Dent Complet credem că atunci când copiii au o experiență dentară pozitivă la vârste fragede, ei vor continua, ca și adulți, să caute prevenția dentară fără frică. Frica este cauza numărul unu pentru care adulții nu merg preventiv la dentist. Acest lucru duce în cele din urmă la alterarea problemelor dentare, care în final devin mai dureroase și mai scumpe.
Obiectivul nostru este să prevenim apariția fricii prin experiențe pozitive pentru copilul tău! Vezi si articolul nostru despre inhalosedare!
Stomatologie fara durere pentru copii si adulti