fbpx Dentcomplet - Cabinet Stomatologic Cluj
tratamente dentare in sarcina

Granulomul de sarcină. Ce tratamente dentare pot fi efectuate în timpul sarcinii

Granulomul de sarcină și alte tratamente dentare care pot fi efectuate în timpul sarcinii

În general există o atitudine reticentă a medicilor dentiști și a gravidelor în legătură cu realizarea unor proceduri dentare sau parodontale în timpul sarcinii. Trebuie știut faptul că tratamentele stomatologice se pot efectua pe toată perioada sarcinii cu condiția ca medicul stomatolog să știe despre istoricul medical al gravidei.

Ținând cont că există modificări hormonale importante în timpul unei sarcini pot apărea patologii gingivale dintre care cel mai frecvent întâlnite sunt gingivita de sarcină și granulomul de sarcină.

Ce este gingivita gravidică?

Gingivita gravidică este definită ca inflamația gingiei inițiată de placa dentară bacteriană și exacerbată de hormonii sexuali. Este o entitate frecventă ce afectează 36-100% din femeile gravide. Trăsăturile gingivitei gravidice nu diferă de cele ale gingivitei comune, indusă de placă, însă în gingivita gravidică există o tendința de a dezvolta semne severe de inflamație gingivală. De multe ori gingivita gravidică nu este corelată direct cu nivelul de placă bacteriană, dar este nevoie de prezență a unei cantități minime de placă pentru ca afecțiunea să se producă.

Ce recomandări sunt în cazul gingivită gravidice?

  •  informarea motivarea și instructajul de igienizare
  • realizarea unui control personal și profesional al plăcii dentare
  • evaluarea rezultatelor la o lună
  • etape de menținere în perioada gravidității dar și după naștere

Ce este granulomul de sarcină?

Granulomul de sarcină reprezintă o formațiune tumorală benignă unică localizată cel mai des în zona frontală a dinților superior la nivelul papilelor interdentare. Această formațiune cauzează disconfort și are o tendință de sângerare crescută.

Tratamentul granulomului de sarcină:

Tratamentul granulomului de sarcină constă în igienizare prin detartraj și periaj împreună cu instructajul de igienizare și aplicarea de substanțe antiseptice locale. Dacă apare în zonele laterale și este o formațiune de dimensiuni mari se recomandă excizia.

Laserul dentar  poate fi folosit în tratamentul acestor afecțiuni, fie pentru acțiunea antibacteriana cât și pentru excizia nedureroasă și nesângerândă a acestor formațiuni tumorale benigne care pot să interfereze cu viața sociala a pacientelor.

Este important de subliniat că terapia parodontală non-chirurgicală (igienizare profesională: Detartraj periaj sau airflow) se poate realiza în condiții de siguranță la gravide.

Perioada ideală de realizare a terapiilor dentare în sarcină este trimestrul 2, adică săptămâna 14-20, însă tratamentul de Urgență se realizează în orice moment al sarcinii.

Pentru un consult de specialitate programați-vă folosind formularul online:

andrada vulpe

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Language