Placa bacteriană și boala parodontală
Ce este placa bacteriană?
Placa bacteriană este cea mai frecventă cauză a afecțiunilor gingivale (gingivită sau boală parodontală). Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată prin periajul zilnic și utilizarea regulată a aței dentare sau periuțelor interdentare, cu timpul ea poate deveni dură, formând tartrul dentar. Tartrul este o substanță dură ce se acumulează de-a lungul liniei gingivale și aderă strâns la suprafața dinților, împiedicând curățarea lor adecvată.
De cele mai multe ori este foarte greu vizibilă deoarece formează un strat subțire pe dinți care este alcătuit din milioane de bacterii diferite bune și rele.
Igienizarea plăcii bacteriene
În cazul unei igienizări necorespunzătoare placa bacteriană crește în fiecare zi și nu este vizibilă cu ochiul liber. La procedurile de igienizare sau tratament parodontal se poate realiza evidențierea plăcii bacteriene prin revelator de placă. Astfel, cu un colorant vom evidenția placa bacteriană în așa fel încât să o putem îndepărta toată cu ajutorul airflow-ului și mai important să o facem vizibilă pentru motivarea pacientului în vederea unei igienei optime.
De multe ori pacienții realizează un periaj dentar insuficient ceea ce duce la depozite restante de placă bacteriana pe dinți. Astfel avem senzația ca am curățat bine dinții, însă la o inspecție amănunțită descoperim depozite mari de placă bacteriană.
Citește mai multe despre acest caz clinic: https://dentcomplet.ro/portfolio/caz-clinic-sangerari-gingivale-la-periaj/
Pentru un consult de specialitate programați-vă folosind formularul online: