DETALIILE CAZULUI
- Data 20 iun. 2020
- Doctor/Echipa Dr. Andrada Spânu - tratament ortodontic, Dr. Manaloiu Ionuț - tratament chirurgical, Dr. Robert Petrovan - tratament protetic
- Caz [Caz Clinic Complex]: Aparat dentar și implant
- Locatia Cluj-Napoca
- Categorie Cazuri Clinice
DESPRE CAZ
În urma examenului clinic s-a constatat o ocluzie adâncă acoperită și absența molarilor de 6 ani, iar la examinarea exoorală s-a constatat expunerea exagerată a gingiei în surâs (gummy smile) și o angulație incorectă a incisivilor superiori la examenul din profil.
Cum a fost ameliorată durerea articulară?
Durerea articulară a cedat odată cu modificarea spre anterior a angulației incisivilor superiori, care țineau blocată mandibula într-o poziție distală (prea posterioară).
Cu ajutorul tratamentului ortodontic și a mijloacelor de ancoraj scheletic, cu plăcuțe zigomato-alveolare, s-a putut obține alinierea dinților, s-a redus expunerea gingiei în surâs (gummy smile), s-au redresat axele dinților înclinați spre spațiile edentate și s-a obținut o ocluzie (mușcătură) funcțională.
În mod deosebit, acest tip de cazuri cu ocluzie adâncă acoperită sunt dificile și se desfășoară mai lent decât în mod obișnuit. De aceea, în acest caz am optat pentru corticotomii (mici incizii care se realizează la nivelul osului de către un medic chirurg) care ne ajută la accelerarea tratamentului ortodontic la adult, dar și la conservarea osului vestibular (de pe fața exterioară a rădăcinii).
Durata tratamentului a fost astfel de 2 ani.
Implant dentar și tratament ortodontic
Spre finalul tratamentului ortodontic s-au inserat două implante endoosoase la mandibulă, și s-au realizat coroanele provizorii. După o perioadă de aproximativ 6 luni de settling (de stabilizare) se vor realiza coroanele definitve.
Pentru o estetică maximă, și dacă pacienta va dori, se pot realiza ulterior gingivectomii la nivelul grupul frontal superior și fațete dentare.
Termeni medicali folosiți în acest caz clinic:
Ce sunt molarii de 6 ani?
Molarii de șase ani sunt măselele care ies în jurul vârstei de șase ani, în spatele dinților de lapte, însă din păcate, mulți părinți nu știu că aceștia sunt dinți definitivi. De obicei aceşti molari fac carii datorită igienei deficitare, iar în lipsa tratamentului adecvat ajung sa fie extraşi.
Ce este examinarea exoorală?
Examinarea exoorală este o etapă clinică importantă în obținerea de informații privind stabilirea diagnosticului. Aceasta se referă la examinarea feței și a regiunilor învecinate (regiunea submandibulară, cervicala) prin inspecție și palpare.
Aveți probleme similare? Programați-vă folosind formularul online: