DETALIILE CAZULUI
- Data 10 iul. 2020
- Doctor/Echipa Dr. Bianca Iuga
- Caz [Caz Clinic]: Închidere diastemă (strungă) cu material compozit (de plombă)
- Locatia Cluj-Napoca
- Categorie Cazuri Clinice
DESPRE CAZ
În mod natural dinții se găsesc unii lângă ceilalți și se ating printr-o suprafață de contact. Aceste suprafețe de contact au un rol foarte important mai ales în zonele laterale (la măsele) unde mestecăm alimentele, deoarece ele împiedică ca bucăți mari de alimente să rămână blocate între dinți și să cauzeze disconfort, durere, carii, retracții gingivale, sau defecte osoase. În zona frontală aceste spații sunt deranjante nu din punct de vedere funcțional, ci din punct de vedere estetic.
Cum se poate renunța la strungă?
Spatiul (strunga) dacă este între incisivii centrali superiori se numește în termeni medicali diastemă, iar dacă este într-o alta zonă frontală sau în zona laterală se numește treme. Mulți pacienți se prezintă la cabinet cu dorința de a renunța la ele. La fel ca și pacientul din imagine care a dorit acest lucru.
Evaluarea
-
După o evaluare și un consult în cabinet se poate stabili dacă se pot închide direct în cabinet cu materiale compozite sau este necesară realizarea unor fațete. Este importantă analizarea proportiilor dinților, a feței, a zâmbetului și a funcției pentru a alege cea mai bună variantă. De exemplu, în cazul în care prin închiderea spațiilor s-ar obține dinți mult prea lați și nu ar mai fi în concordanță cu lungimea acestora, atunci am opta pentru fațete ceramice care să închidă atât spațiile, dar să și realizeze lungirea dinților pentru păstrarea proporțiilor ideale. Dimensiunile ideale sunt variabile în funcție de sex, vârstă, înălțime, greutate, forma feței, mimică, tonusul muscular dar și în funcție de funcționalitate și raporturile cranio vertebrale și articulare.
-
Practic renunțarea la strungă este un proces de decizie foarte complex care implică mulți factori și nu doar dorința pacientului de a avea dinți mai scurți, mai lați, mai pătrați sau rotunzi.
Testarea
-
Sfatuim pacienții să opteze întotdeauna pentru un try-in, sau un wax up-mock up (puteti citi mai multe in articolul acesta) deoarece astfel își pot face o idee despre cum va arăta rezultatul final.
-
Dacă le place, pot pleca acasă cu el și să se consulte cu prietenii, familia, iar totul este reversibil, fară a afecta țesuturile dentare sau a aplica adeziv pe dinți.
-
În cazul în care pacientul nu este mulțumit se pot face foarte ușor corecții, modificări iar abia când medicul și pacientul cad de acord la o variantă finală, estetică și funcțională se poate trece la realizarea unor lucrări definitive .
Realizarea
În cazul pacientului din imagine s-a realizat un try-in în cabinet, în 2 minute s-a aplicat rășina compozită pentru ca pacientul să se vadă în oglindă fară diastema (strungă), iar dupa ce pacientul și-a dat acordul estetic și a fost sigur că dorește închiderea diastemei am realizat obturațiile definitive.
În aceste cazuri este foarte importantă folosirea unei folie de digă și a unor conformatoare speciale ca cele din imagine. Acestea garantează succesul pe termen lung al restaurărilor compozite.
Aveți probleme similare? Programați-vă folosind formularul online: