DETALIILE CAZULUI
- Data 03 nov. 2020
- Doctor/Echipa Dr. Crișan Carmen
- Caz [Caz Clinic]: Mascarea estetică a spațiilor dintre dinți ( închiderea diastemei)
- Locatia Cluj-Napoca
- Categorie Cazuri Clinice
DESPRE CAZ
Mascarea estetică a spațiilor dintre dinți sau închiderea diastemelor și a tremelor
Spaţiul apărut în urma distanţării dinţilor se numeşte diastemă, dacă este localizat între incisivii centrali sau tremă, dacă este regăsit între oricare alţi dinţi din cavitatea bucală. Deşi există pacienţi care nu se arată deranjaţi de diasteme şi treme atunci când acestea nu împiedică funcţionarea normală a aparatului dento-maxilar, sunt şi aceia care consideră că estetica le este afectată şi, în consecinţă, apelează la medicul stomatolog pentru corecţie.
Închiderea estetică a spațiilor dintre dinți (diasteme)
În cazul clinic de față, deși închiderea diastemei se putea realiza și ortodontic, cu chipsuri ceramice sau din compozit, pacienta a optat pentru închiderea cu compozit. Motivul pentru care a optat pentru această variantă a fost faptul că deoarece tratamentul ortodontic necesita ședințe lunare și ea urma să plece din țară. Tratamentul ceramic a fost exlus din cauza costurilor adiționale și a unei întâlniri suplimentare pentru amprentă și apoi pentru fixare.
Cum se face închiderea diastemei prin restaurare directă din compozit?
Închiderea diastemei cu restaurare directă, din compozit se face doar aplicare a materialului compozit care se folosește la plombă, fără a mai șlefui (pili) din dinte.
Care sunt avantajele închiderii spațiilor dintre dinți?
Avantajele închiderii diastemei și a tremelor sunt:
- estetice – fiind motivul principal pentru pacienta din cazul prezentat
- parodontal – împiedică alimentele să lovească gingia dintre dinți, protejează gingia și osul de desubt
- funcțional – se distribuie forțele primite de dinte și vecinilor, fiind in contact cu acestia și se igienizează mai ușor
Care sunt dezavantajele închiderii spațiilor dentare prin material compozit?
Materialul de plombă, compozitul, devine poros în timp, la nivel microscopic și se poate colora. De aceea, e nevoie de o finisare anuală a acestor plombițe și chiar refacerea lor după 5-10 ani, depinde de igiena pacientuli și de viciile acestuia .
Aveți probleme similare? Programați-vă folosind formularul online: