DETALIILE CAZULUI
- Data 18 nov. 2019
- Doctor/Echipa Dr. Andrea Iasko, Dr. Bianca Iuga, Dr. Nicu Iuga, Dr. Gabriela Popovici
- Caz [Caz Clinic]: Tratament ortodontic, implantologic, protetic, enodontic și parodontal
- Locatia Cluj-Napoca
- Categorie Cazuri Clinice
DESPRE CAZ
Caz clinic: Caz complex de reabilitare ortodontică în scop estetic și funcțional, reabilitare protetică prin coroane, fațete și coroane pe implant.
Pacienta în vârstă de 30 de ani s-a prezentat în clinica noastră din dorința de a înlocui dinții lipsă prin punți dentare sau implanturi. O deranjau, de asemenea, cei doi dinți frontali ce aveau culoarea modificată și malpozițiile dentare (dinții strâmbi, înghesuiți).
Din cauza înghesuirilor dentare bimaxilar, a mușcăturii inverse unilaterală (ocluzie inversă unilaterală), migrărilor dentare postextracționale, nu se puteau efectua implanturi dentare pe poziție corectă și nici lucrări protetice, de aceea a fost nevoie de corectarea axelor dentare. Pacienta ne-a relatat și faptul că simțea că mușcătura nu este bună. Din cauza contactelor premature, mușcătura nu își găsea poziția de închidere stabilă.
După studierea amănunțită a cazului și după analizarea tuturor datelor achiziționate în urma consulturilor interdisciplinare (fotografii, modele studiu montate în articulator, radiografii 2D și 3D), planul de tratament care s-a și implementat a fost următorul:
Plan de tratament pentru un caz de reabilitare ortodontică în scop estetic și funcțional, reabilitare protetică prin coroane, fațete și coroane pe implant
- Alinierea (îndreptarea) dinților în scop estetic și funcțional. Este important ca în urma tratamentului ortodontic să obținem nu doar zâmbete frumoase ci și corecte din punct de vedere al mușcăturii. O mușcătură incorectă poate duce la compromiterea celorlalte faze de tratament (protetic, ortodontic, parodontal, implantologic, estetic) și poate cauza disfuncții ale articulației temporo-mandibulare. Pentru menținerea sănătății articulației temporo-mandibulare este esențial ca tratamentele ortodontice și protetice să fie efectuate în poziția de relație centrică nu în ocluzia habituală a pacientului. Această relație poate fi determinată printr-o înregistrare cu arcul facial și cu ajutorul unei ceri speciale.
- Tratamentul chirurgical a însemnat inserarea a 3 implanturi și a urmat la aproximativ 8 luni de la aplicarea aparatului dentar. A fost necesară întâi repoziționarea dinților pentru a insera implanturile în poziția corectă.
- Tratamentul protetic provizoriu a constat în realizarea a 3 coroane provizorii pe cele 3 implanturi. Acestea sunt necesare atât pentru a reda pacientului funcția de masticație completă și corectă pe restul perioadei de tratament, dar și pentru ancoraj în vederea finalizării tratamentului ortodontic. Implantele pot fi puncte de sprijin foarte importante în cazul în care realizăm tratamente ortodontice la pacienți cu dinți lipsă.
- Finalizarea tratamentului ortodontic și aplicarea unor gutiere de contenție pentru menținerea rezultatelor.
- Realizarea unor grefe gingivale. Pe perioada tratamentului protetic provizoriu s-au realizat și grefele gingivale cu scopul de a crea gingie fixă la nivelul implanturilor, importante pentru stabilitatea implanturilor pe termen lung. Datorită resorbțiilor osoase de după extracții, gingia fixă se pierde, iar cea mobilă datorită mobilității date de musculatura în funcție, va determina retracția gingiei de pe implanturi.
- Tratamentul protetic final a constat în realizarea coroanelor pe implanturi, un overlay molar (pe măsea), 2 coroane și 2 fațete pe dinții frontali. Tratamentul s-a realizat în 2 faze:
Faza 1:
- Amprente și modele de gips pentru realizarea unui wax up si mock up (citește mai multe aici ). Mock up-ul constă în realizarea unui înveliș provizoriu peste dinții pacientului. Este un test drive pentru viitoarele coroane și fațete, pentru evaluarea formei și funcției.
- Pacienta a purtat mock up-ul (dinții provizorii) timp de 3 săptămâni, timp în care am realizat modificări de formă (alungiri, scurtări etc.) până când am convenit cu pacienta asupra formei finale acceptate atât de noi cât și de dânsa.
Faza 2:
- Amprente de lucru pe baza cărora tehnicianul realizează coroanele și fațetele finale. Pe parcursul întregii perioade în care s-a lucrat această fază în laborator, pacienta a purtat lucrări provizorii.
În imaginile de mai jos puteți vedea fazele inițiale, intermediare, finale și radiografiile înainte și după tratament.
Aveți probleme similare? Programați-vă folosind formularul online: