DETALIILE CAZULUI
- Data 09 mart. 2018
- Doctor/Echipa dr. Nedelea, dr. Luca Oana, dr. Nadaș Cristina, dr. Bianca Iuga, dr. Ciorceri Raluca, dr. Popovici Gabriela
- Caz Tratament prin terapia Fast&Fixed la un pacient de 43 de ani
- Locatia Cluj-Napoca
- Categorie Cazuri Clinice
DESPRE CAZ
În imaginile de mai jos este vorba despre un pacient în vârstă de 43 ani parodontopat, purtător de proteze acrilice mobilizabile. Pacientul s-a prezentat în clinica stomatologică Dent Complet cu dorința de a scăpa de aceste proteze și de a beneficia de o lucrare fixă pe suport implantar.
Pacientul era conștient că, oferta osoasă pe care o mai deținea era la limită pentru inserarea unui număr suficient de implanturi care să susțină o lucrare fixă.
Această scădere a ofertei osoase a fost cauzată de boala parodontală de care a suferea și care a dus la pierderea dinților până în jurul vârstei de 37 ani, precum și din cauza faptului că de 6 ani poartă proteze mobile.
Care sunt dezavantajele protezelor mobile asupra osului de-a lungul anilor?
Acest subiect nu este foarte bine știut de către pacienți, de aceea, dorim să atragem atenția asupra efectului negativ pe care îl au protezele mobile asupra osului de-a lungul anilor. Protezele mobile ar putea fi considerate a fi tratamente care nu mai corespund principiilor medicinii stomatologice actuale.
Pe lângă faptul că sunt incomode deoarece se mișcă, iar capacitatea de masticație este slabă, pacientul fiind nevoit uneori să renunțe la anumite alimente. Protezele mobile de cele mai multe ori sunt și inestetice, fiind confecționate din materiale acrilice.
Cu toate acestea, cel mai grav dezavantaj al protezelor mobile este acela că purtate mult timp, duc la resorbtia/ atrofia osoasă accentuată, topirea osului de sprijin. Practic, osul maxilar își micșorează volumul, iar densitatea acestuia scade considerabil. Din păcate, resorbtia/ atrofia osului este ireversibilă în mod natural și poate modifica aspectul facial.
Dacă aveți proteze vă recomandăm să mergeți periodic la dentist pentru a verifica adaptarea protezei. Astfel, veți încetini ritmul resorbției (topirii) osoase.
Caz clinic: tratament prin terapia Fast&Fixed
În cazul acestui pacient, medicii stomatologi specialiști cu competență în implantologie au hotărât realizarea terapiei Fast&Fixed. Mai exact să insereze 4 implanturi la mandibulă și 6 la maxilar folosind la maxim oferta osoasă pe care pacientul o mai avea, fără să fie nevoiți să recurgă și la manopere de adiție de os care ar fi prelungit mult durata tratamentului precum și costurile.
Dinți provizorii ficși în 24 de ore
Un alt avantaj al terapiei Fast&Fixed este că am putut oferi acestui pacient dinți provizorii ficși în 24 de ore, tinând cont și de faptul că pacientul avea la dispoziție doar o săptămână de vacanță în România. Pacientul a revenit pentru lucrarea definitivă la 4 luni după intervenție.
În cazul în care pacientul este reținut la muncă sau nu poate reveni în această perioadă este bine de știut că pentru lucrarea definitivă poate să revină și până la un an, dacă e cazul.
Concluziile care se pot evidenția clar în urma reabilitării acestui caz prin terapia Fast&Fixed sunt:
- patientul parodontopat care își pierduse speranța de a mai avea dinți ficși a fost reabilitat cu succes
- prin terapia Fast&Fixed am reușit să evităm adițiile de os
- pacientul a beneficiat de dinți ficși provizorii imediat după intervenție
- pacientul și-a reluat viața socială la scurt timp după intervenție și s-a putut întoarce la muncă în străinătate
- raport cost/avantaje favorabil pentru pacient
- lucrările protetice pot fi oricând detașate de către medic pentru igienizare, fiind înșurubate
Dacă ai probleme similare sau dinți lipsă contactează-ne acum pentru prima programare GRATUITĂ și stabilirea unui plan de tratament.