Rezultatul tratamentului si prognosticul terapiei endodontice

       O intrebare frecventa pe care pacientii o adreseaza medicului endodont este aceea daca: tratamentul endodontic este garantat?

       Succesul oricarei manopere stomatologice depinde de mai multi factori pe care nici medicul nici pacientul nu ii pot controla (un astfel de exemplu ar fi raspunsul organismului la infectie)

     Reactivitatea individuala poate constitui de multe ori elementul care inclina balanta intre esec si succes.

Studii universitare legate de rezultatele terapiei endodontice au obtinut o rata de succes in ansamblu de 90 %. 10% din cazuri pot necesita interventii suplimentare (retratament endodontic, rezectie apicala) sau pot ajunge la extractie.

Mai multi factori dinaintea tratamentului, din timpul tratamentului si post tratament pot influenta prognosticul tratamentului endodontic.

 Factori anteriori tratamentului prezentati in literatura de specialitate care ar putea influenta prognosticul terapiei endodontice sunt: varsta, starea de sanatate generala, localizarea dintelui pe arcada, starea pulpei dentare, simptomatologia, prezenta leziunii periapicale.

Factori legati de tratament, sunt reprezentati de: numarul de sedinte de tratament, materialele si tehnica utilizata, complicatiile tratamentului. Succesul tratamentului endodontic depinde de abilitatea medicului dentist, de rigurozitatea si acuratetea fiecarei faze a tratamentului. Este foarte important ca dintele tratat endodontic sa fie izolat cu ajutorul sistemului de diga, canalele radiculare sa fie curatate si dezinfectate, obturatia endodontica sa fie completa si etansa iar restaurarea coronara sa fie corespunzatoare.

Factori posttratament. Infiltrarea coronara dupa tratamentul endodontic ar putea duce la infectia/ reinfectia canalelor radiculare si esecul tratamentului endodontic. Infectia endodontica este frecvent asociata cu o instrumentare inadecvata a canalelor radiculare, o obturatie de canal inadecvata si/sau o restaurare coronara necorespunzatoare.

 Tratamentul endodontic trebuie urmarit in timp prin radiografii de control la 6 si 12 luni dupa terminarea tratamentului.

In concluzie prognosticul terapiei endodontice, daca este corect realizata, este foarte bun insa din motivele expuse anterior nu se pot oferii si nici pretinde garantii.

Medicina in general nu e o stiinta exacta si nu poate oferii garantii.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Language