fbpx Dentcomplet - Cabinet Stomatologic Cluj
puroi la măsea în sarcină

Tratamentul endodontic în sarcină

Tratamentul endodontic (tratamentul de canal) în sarcină

Planificarea unei sarcini presupune efectuarea unor controale medicale, printre care și o vizită la medicul dentist, pentru a rezolva toate problemele dentare, cât și pentru a sfătui viitoarea mămică despre importanța respectării regulilor de igienă orală, și a programărilor regulate la cabinet.
În sarcină, din cauza modificărilor fiziologice asociate acestei perioade, alături de consumul mai mare de alimente procesate si carbohidrați (”pofele de gravidă”) și creșterea acidității salivare ( reflux,vărsături), apare și riscul crescut de formare a cariilor.

Cariile netratate în sarcină

Cariile netratate avansează rapid spre pulpa dentară (ce se află în interiorul dintelui), determinând în prima faza inflamația nervului, apoi infecția lui,
lucru conoscut în termeni populari ca și ”puroi la măsea”. Aceste infecții pot apărea și sub o obturație mai veche care nu se mai adaptează corect, lăsând astfel loc contaminării bacteriene dinspre cavitate bucala înspre pulpa dintelui (”puroi la o măsea deja plombată”).

Știați că se poate forma puroi și sub o măsea deja plombată?

Simptomele ce pot apărea sunt sensibilitate la rece/cald, apoi durere ce crește în intensitate, urmată în cele din urmă de tumefacție (umflătură), care înseamnă formarea unui abces dentar (ca o consecință a ”puroiului la măsea netratat”). Durerea poate fi localizată, dar de cele mai multe ori iradiază spre părțile
învecinate (maxilar, ureche, orbite), provocând adevărate migrene. De aici și corelația pe care o fac pacientele în cauză – ”puroi la măsea” cu ”durerea de cap”.

Consecințele unei infecții netratate în sarcină

Netratată, infecția poate genera o serie de complicații femeii însărcinate: pe lângă durere și disconfort, poate apărea febră, stare generală alterată, sinuzite, infecții ale osului maxilar, etc. În termeni populari, putem traduce că ”puroiul la măsea” netratat poate fi periculos.
De aceea, ca remediu, pe lângă antialgicele și antibioticele permise in sarcină (la recomandarea medicului) se impune un tratament endodontic (”tratament de canal”).

Tratamentul de canal (endodontic) în sarcină

Un tratament de canal corect în sarcină presupune efectuarea unor radiografii, care nu sunt contraindicate, dar trebuie luate anumite măsuri de protecție (folosirea unui guler și a unui sorț cu plumb). De asemenea, folosirea unei doze minime de anestezic înaintea intervenției este permisă (s-a demonstrat ca durerea suferită in timpul tratamentului fără anestezie poate provoca gravidei un stres cu potențial dăunător pentru făt).
Beneficiile tratamentului de canal din timpul sarcinii se îndreaptă spre menținerea stării de sănătate a femeii însărcinate si prevenirea potențialelor complicații ce ar putea apărea mai târziu.
Pe colega noastră, Dr. Andreea Teodorescu, Medic specialist endodonție o puteți găsi la Clinica Stomatologică Dent Complet Mărăști.

Pentru un consult de specialitate programați-vă folosind formularul online:

clinica stomatologica marasti

Dent Complet Mărăști

clinica stomatologica cluj napoca marasti

Clinica Stomatologică Dent Complet Mărăști: Str. Fabricii, nr. 105, scara 1A

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Language