Tratamentul leziunilor de origine endodontică
Ce sunt leziunile de origine endodontică?
Leziunile de origine endodontică apar din cauza bacteriilor (infecții) din interiorul canalelor radiculare.
După moartea nervului, țesutul pulpar degenerat este invadat de bacterii. Se produce o infecție în interiorul acestui sistem de canale radiculare care migrează spre țesuturile din jurul rădăcinii rezultând o creștere a reacțiilor inflamatorii și imunologice la acest nivel. Altfel spus apare acea pată neagră (vizibilă radiologic) la vârful rădacinii pe care pacienții o cunosc sub denumirea de granulom sau chist.
Când se află în faza cronică aceste leziuni de cele mai multe ori le descoperim întâmplător pe radiografii.
Faza acută (abcesul) apare atunci când numărul bacteriilor crește foarte mult iar celulele aparatoare nu mai fac fata infectiei. Leziunea devine simptomatica, apare durere și inflamație locală.
Deci granulomul este o barieră biologică, un macanism de apărare al organismului împotriva răspândirii infecției, nu este locul de cantonare propriu-zisă a infecție (puroi). Este un țesut moale (țesut de granulație) care înlocuiește osul resorbit și degradat de la acel nivel.
Ce se întâmplă când bacteriile sunt îndepărtate prin tratament endodontic?
Dacă bacteriile sunt îndepărtate din canalele radiculare prin tratament endodontic aceste țesuturi de apărare nu își mai au rostul și odată ce cauza a fost eliminată apare vindecarea. Deci pata neagră decelabilă radiologic dispare. Vindecarea osoasă se produce lent și trebuie urmarită în timp cu ajutorul radiografiilor. Perioada minimă în care se pot vedea modificări semnificative pe radiografie este de 6 luni de la finalizarea tratamentului endodontic.
Și pentru că am lămurit că leziunile de la vârful rădăcinii se pot vindeca fără bisturiu, prin tratament endodontic corect, vrem să insistăm asupra a ceea ce înseamnă tratament endodontic corect.
Care sunt pașii tratamentul endodontic corect?
Tratament chemo-mecanic complet:
- Dezinfectarea riguroasă a canalelor radiculare cu substanțe dezinfectante/hipoclorit de sodiu)
- Obturație (umplere) etanșă a întregului sistem endodontic
- Obturația este urmată de o restaurare coronară (inlay, onlay, coroana de înveliș) corespunzătoare, care să protejeze dintele de fractură.
Imediat ce sunt descoperite radiologic aceste leziuni trebuie inițiat tratamentul endodontic pentru a reda sănătatea dentară. Indiferent de vârsta pacientului, mărimea leziunii, poziționarea ei (lateral sau apical), aceste leziuni se pot vindeca.
Succesul în endodonție depinde de numeroși factori, printre care: abilitatea medicului endodont de a birui dificultățile anatomice ale fiecărui canal radicular, de rigurozitatea cu care medicul parcurge fiecare etapă a tratamentului endodontic și nu în ultimul rând de reactivitatea individuală (reacția organismului la infecții).
Nu uitați! Fiecare caz este unic, nu există două guri la fel. Nu acceptați sfaturi binevoitoare din partea prietenilor. Discutați problemele pe care le aveți cu medicul stomatolog care este capabil să vă ajute în mod eficient.
Aveți nevoie de un un control stomatologic? Contacteaza-ne!
Vă oferim informații și un plan de tratament personalizat.