fbpx Dentcomplet - Cabinet Stomatologic Cluj

Tratamentul Ortodontic Preprotetic

23 aug. 2015 Romana 1

Ce inseamna preprotetic si de ce avem nevoie de tratament ortondotic uneori?

Tratamentul Preprotetic face referire la interventiile si tratamentele necesare inaintea inceperii unor lucrari de tip coroane, punti sau proteze dentare.

Argumentele ce ne îndreptățesc să apelam la ortodonția preprotetică sunt de ordin biomecanic, biologic, estetic, profilactic (de prevenire) dar și funcțional/ocluzal.

 1. Biomecanic. În mod normal, forțele ocluzale trebuie să acționeze în axul lung al dinților. Dacă din diverse cauze, cele mai frecvente fiind edentațiile vechi neprotezate, dinții suferă modificări (înclinări, rotații), forțele ce acționează asupra lor devin nefiziologice și în consecință nocive. Mai devreme sau mai târziu, dinții și suportul lor parodontal se pierd.
 1. Biologic.
 • Sacrificiul de țesut dentar este minim sau absent. Se poate cita rezolvarea unor angrenaje inverse frontale sau laterale prin mijloace ortodontice și nu prin una sau două microproteze, pentru realizarea cărora ar fi necesare șlefuiri importante. Modificarea, pe de o parte a ghidajului anterior, și pe de altă parte eliminarea interferențelor, modifică substanțial condițiile de refacere protetică.
 • Corectarea axelor dinților stâlpi permite obținerea unei axe de inserție corecte a unei lucrări protetice fără șlefuiri excesive și o transmitere ulterioară a forțelor ocluzale în axul lung al acestor stâlpi. Toate acestea asigură și o durată de viață mai lungă pe arcadă a dinților restanț
 • Un alt exemplu este rezolvarea edentației precoce de molar de 6 ani prin mezializarea molarilor 2 și 3, cu închiderea breșei edentate, fără sacrificiu biologic.
 1. Estetic. Posibilitatea corectării poziției dinților frontali rotați sau incorect angulați sau înclinați, reîmpărțirea spațiului protetic în cazul anodonțiilor, creându-se astfel premisele realizării unor restaurări protetice corecte estetic și funcț
 2. Profilactic. Urmărește evitarea afectării parodontale ulterioare. Prin mijloace ortodontice se pot reface punctele de contact pierdute, împiedicând transformarea unor pungi parodontale false în pungi adevărate.
 3. Funcțional/ ocluzal. Tehnicile de ortodonție fixă au ca primă etapă de tratament nivelarea și alinierea dinților, cu păstrarea curbelor de ocluzie normale.

Obiectivele tratamentului ortodontic preprotetic

 În categoria tratamentelor ortodontice preprotetice sunt cuprinse următoarele procedee clinice :

 1. Repoziționarea dinților care au migrat în urma extracțiilor vechi neprotezate sau în urma pierderii propriului suport parodontal, astfel încat să devină posibilă aplicarea unor lucrări protetice fixe sau mobile corecte sau inserarea de implanturi;
 2. Alinierea dinților anteriori pentru a permite restaurări estetice sau imobilizări  dentare corecte, cu păstrarea conturului osos interproximal normal și a ambrazurilor fiziologice;
 3. Reîmpărțirea spațiului protetic în cazul anodonțiilor, în special de incisiv lateral superior;
 4. Corectarea angrenajelor inverse, atunci când acestea compromit funcționalitatea ocluzală;
 5. Erupția forțată a dinților cu distrucții coronare importante, pentru a expune supragingival structură dentară sănătoasă care asigură o închidere marginală corectă a viitoarei coroane de acoperire.

Oricare ar fi statusul ocluzal inițial, obiectivele tratamentului ortodontic preprotetic sunt:

 • Îmbunătățirea sănătății parodontale prin eliminarea zonelor de retenție și acumulare a plăcii dentare și ameliorarea conturului crestei osoase alveolare adiacente dinților
 • Stabilirea unui raport clinic favorabil coroană: rădăcină dentară
 • Poziționarea dinților astfel încât forțele ocluzale să fie transmise în axul lor longitudinal
 • Facilitarea unor tratamente stomatologice restauratoare cât mai conservatoare (inclusiv implanturi) și superioare din punct de vedere estetic (refaceri cu materiale compozite, fațete, coroane de acoperire)

Clasificari ale tratamentului preprotetic

 1. Motive fizionomice: închiderea diastemelor (spatiilor dintre dinti), controlul spațiului, alinierea sectorului anterior, eliminarea spațiului interproximal mărit.
 2. Aliniere în scop preprotetic: redresare molară, paralelizarea dinților, închiderea/deschiderea spațiilor.
 3. Extruzia: extruzia dinților fracturați subgingival, extruzia în defectele parodontale, modificări raport coroană/rădăcină.
 4. Tratamente combinate (parodontale/ortodontice/preprotetice): extruzia dinților în vederea corectării defectelor osoase verticale, redresare molară pentru eradicarea falselor pungi parodontale, extruzia dinților ce vor fi extrași pentru a genera suficient os în vederea inserării unui implant.

Concluzia este ca deseori, pentru pacientii adulti, un tratament ortodontic este de mare ajutor, pentru a putea obtine rezultate cat mai bune, pastrand cat mai multi din dintii naturali, in conditii optime. Acest lucru permite mai apoi avansarea lucrarilor de tip protetic, pe un „teren” optimizat, care garanteaza rezistenta lucrarilor in timp.

Pentru orice fel de intrebari legate de tratamentele ortodontice ale adultilor sau despre protetica dentara, scrie-ne un mesaj.

Citește mai multe despre aparatul dentar aici.

 

 

1 Comment

 1. I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice,
  keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back later.
  Many thanks

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Language