fbpx Dentcomplet - Cabinet Stomatologic Cluj
boala parodontala

Boala parodontală – cele mai frecvente întrebări

Ce este boala parodontală?

Boala parodontală este o afecțiune ce constă într-o distrucție graduală, mai accelerată sau mai lentă a suportului osos dentar. Boala parodontală apare la aproximativ 50% din populație, existând în diferite stadii de evoluție și având debut la vârste variate.

De cele mai multe ori simptomatologia clinică este destul de săracă fiind astfel o tulburare greu de diagnosticat în lipsa unui consult de specialitate. Majoritatea entităților de boală parodontală au ca factor principal de risc placa bacteriană, dar pot exista și alți factori precum fumatul sau o predispoziție genetică. Aceștia din urmă de regula nu sunt capabili să producă distrucție parodontală în afara factorului microbian.

Cum se tratează boala parodontală?

Tratamentul bolii parodontale presupune un efort comun atât din partea pacientului cât și a medicului. Astfel, pacienții cu boală parodontală necesită un nivel de igienă superior. Acesta constând mai ales într-o tehnică corectă și o frecvență suficientă a periajului, dar și în folosirea mijloacelor auxiliare (ață dentară, periuțe interdentare, apă de gură). Totodată, controalele periodice sunt absolut necesare pentru monitorizarea semnelor clinice și evoluției bolii.

Standardul de aur în tratamentul bolii parodontale este reprezentat de terapia non-chirurgicală.

Aceasta cuprinde detartrajul cu ultrasunete, air flow-ul și, după caz, chiuretajul manual unidentar sau intervențiile laser, toate acompaniate de o dezinfecție cu soluții antiseptice.

  •   Detartrajul presupune înlăturarea depozitelor de tartru (placă bacteriană calcificată depusă de regulă la baza dinților) cu ajutorul unor anse care, conectate la aparatul cu ultrasunete, produc o vibrație ce servește la dislocarea depozitelor dure din jurul dinților.
  • Air flow-ul reprezintă o curățare sub presiune a colorațiilor și a plăcii bacteriene. Acesta se realizează cu o pulbere de bicarbonat și apă pentru aif flow-ul supragingival și glicină și apă, în cazul air flow -ului subgingival, lăsând la final suprafețele dentare lucioase și curate.
  • În cazul unei forme ușoare de boală parodontală sau a unei simple gingivite (inflamația gingiilor cu sângerare și ușoară jenă) de multe ori o igienizare cu detartraj și air-flow este suficientă pentru a stopa evoluția bolii și a obține o ameliorare în doar câteva zile.
  • În cazul formelor mai avansate de multe ori apelăm suplimentar și la instrumentarea manuală sau la terapie laser, iar mai apoi, la etapa următoare, cea chirurgicală.

tratament parodontal

Boala parodontală este o tulburare complexă

Așadar, boala parodontală constituie o tulburare complexă ce necesită o colaborare foarte bună între pacient și practician. Aceasta nu poate fi vindecată complet ci doar ținută sub control, iar igiena atât personală cât și profesională este cel mai simplu și eficient mod de a o combate.

În încheiere, țin să precizez faptul că igienizarea profesională se adresează deopotrivă pacienților cu sau fără boală parodontală. De obicei diferă frecvența igienizărilor însă, pentru pacienții non-parodontopați.

O igienă corectă și o frecvență suficientă a controalelor periodice pentru instrumentare profesională previne apariția inflamației gingivale, halenei, modificărilor estetice datorate depunerilor sau chiar instalării bolii parodontale.

boala parodontala

dr cadar mihaiPentru un consult de specialitate programați-vă folosind formularul online:

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Language