Cauzele, simptomele și tratamentul durerilor articulației temporo mandibulare
Acuzați dureri ale articulației temporo mandibulare? Auziți zgomote și click-uri în ureche? Aveți migrene, dureri cervicale și de umeri? Vă confruntați cu limitarea deschiderii gurii?
Durerile de cap, urechi, ochi, gât sau umeri, zgomotele (cracmente sau clickuri) în articulația temporo mandibulară, limitarea deschiderii gurii sau senzația de tensiune la nivelul mușchilor feței pot fi SEMNE de suferință ale articulației temporo-mandibulare.
Aproximativ 80-85% dintre oameni au probleme cu articulația temporo-mandibulară
Aceste probleme pot să ducă la simptome neplăcute și la afectarea vieții de zi cu zi. Este o articulație foarte mică, dar cu un rol deosebit de important în funcționarea normală a danturii.
Ce este articulația temporo-mandibulară?
Articulația temporo-mandibulară unește mandibula cu craniul, ea fiind cea care permite deschiderea și închiderea gurii, precum și mișcările de lateralitate (dreapta, stânga). Este o articulație formată din cartilagii, menisc și multiple ligamente.
Ce este meniscul?
Meniscul este poziționat între craniu și mandibulă, el este ca o pernă, iar principala lui funcție este de a amortiza mișcările de deschidere, închidere și pe cele laterale ale gurii. În mișcarea de deschidere a gurii, în primă fază avem o mișcare de rotație în acea zonă, după care mandibula se deplasează spre anterior (spre față) și pe tot parcursul acestei mișcări, meniscul trebuie să rămână între cele două părți ale articulației.
Meniscul este ținut în această poziție de mai multe ligamente. Ligamentul posterior este unul dintre cele mai importante ligamente și care poate cel mai ușor să sufere diferite leziuni. O parte dintre fibrele acestui ligament sunt prinse în apropierea urechii interne, lângă ciocan, nicovală și scăriță.
Care pot fi cauzele problemelor articulației temporo-mandibulare?
- Cel mai des sunt cauzate de o mușcătura (ocluzie) incorectă, din cauza faptului că articulația este foarte mult solicitată, prin strângerea inegală a dinților.
- Scrâșnitul dinților
- Dezechilibre neoromusculare
- Consumarea excesivă a gumei de mestecat sau mestecarea preferențială a alimentelor pe o singură parte
- La persoanele cu predispoziție genetică pentru artrită, artroză, aceste probleme se pot agrava mult mai mult și într-un timp mai scurt
Care sunt simptomele problemelor articulației temporo-mandibulare?
Primul semn al unei probleme a articulației temporo-mandibulare este un trosnit, un zgomot (”click”), care apare atunci când deschidem gura. Pe măsură ce afecțiunea evoluează, se agravează, se poate bloca mandibula (nu mai putem deschide gura complet), apar durerile articulare, care se pot extinde în ureche, spre ceafă, tâmplă, creștetul capului, ducând astfel la migrene insuportabile. Totuși, este important să știm că fiecare caz este individual, nu este obligatoriu să apară simptomele de durere sau pot apărea mult mai târziu.
Cum se tratează disfuncțiile articulației temporo-mandibulare
Asimetriile și ocluzia incorectă sunt principala cauză care generează problemele articulației temporo-mandibulare, fapt care îl putem depista încă din copilărie, în perioada de creștere, de aceea este important să ameliorăm și să tratăm, astfel încât să nu ajungem mai târziu, la maturitate, la afecțiuni articulare care generează durere și migrene. În copilărie, prin tratamente de ortopedie dento-facială, putem corecta mușcătura și ameliora asimetria articulațiilor.
La adulți, după un diagnostic minuțios, bazat pe înregistrări ale modelelor în articulator, CBCT de articulație temporo mandibulară, în unele cazuri RMN de articulație temporo mandibulară, sau ecografie de articulație atemporo mandibulară, stabilim planul de tratament fiecărui pacient în parte.
În funcție de gravitatea afectării articulației, tratamentul poate implica doar modificări ale stilului de viață și a regimului alimentar. Aceste modificări sunt menite să reducă gradul de uzură și trauma articulațiilor și să permită vindecarea naturală a acestora.
Cum putem preveni disfuncțiile articulației temporo-mandibulare?
- Crearea obiceiului de masticație pe ambele părti
- Renunțarea la guma de mestecat
- Consumarea alimentelor moi/ evitarea alimentelor dure, crocante, lipicioase
- Conștientizarea și controlarea obiceiului de a strânge din dinți și de a scrâșni
- Adoptarea unei posturi corecte a corpului: țineți capul drept, în aliniere corectă cu gâtul și umerii
În cazurile de afectare mai gravă se pot indica diferite tipuri de gutiere (splinturi), în asociere cu ședințe de kinetoterapie, după care se corectează cauza principală care a produs disfunctia. Corectarea ocluziei greșite, care în funcție de severitate poate să necesite tratament ortodontic–chirurgical sau doar tratament ortodontic. În unele cazuri, după repoziționarea articulației se poate corecta mușcătura și doar protetic, prin diferite tehnici: schimbarea lucrărilor protetice, șlefuiri selective, coronoplastii negative sau pozitive (adăugare de compozit prin tehnica injectării), lucrări protetice minim invazive (fațete, table tops, onlay, overlay etc).
Caz clinic:
În cazul clinic de mai jos, pacienta s-a prezentat în clinică cu dureri în timpul masticației, dureri de cap, migrene, durere în masticație. În CT-ul de articulație se poate observa rezorbția activă a condilului de pe suprafața superioară. După 7 luni de tratament cu splint maxilar se observă vindecarea osoasă a condilului.
Pentru orice nelămurire vă așteptam cu drag la o consultație de specialitate.
Programați-vă folosind formularul online:
Dr Chirca Iasko Andrea