Ce este diga dentară?

Diga este  o folie din latex de formă dreptunghiulară, utilizată în stomatologie pentru a izola unul sau mai mulți dinți de restul cavității bucale cu scopul de a realiza manopere stomatologice în condiții optime atât pentru medic cât și pentru pacient.

Cum se aplică diga pe dinte?

Diga se aplică pe dinte folosind un inel metalic de diverse forme și dimensiuni, care se adaptează formei dintelui izolat.

Care este rolul digăi?

Rolul digăi este esențial în efectuarea tratamentelor stomatologice deoarece prin intermediul ei se obține un câmp operator perfect izolat de sânge și saliva, oferind medicului posibilitatea de a efectua terapia în condiții adecvate.

În același timp diga protejează și pacientul deoarece ea previne posibilitatea înghițirii sau aspirării diverselor instrumente și materiale folosite de medic intraoperator.

Prin îndepărtarea mucoasei intraorale asigură atât o mai bună vizibilitate pentru medic cât și o protecție a țesuturilor moi din cavitatea orală a pacientului, prevenind accidente precum sectionarea cu freza sau arsuri chimice ale mucoasei, care sunt extrem de neplăcute pentru pacient.

Dezavantajele utilizării digăi pentru pacienți

Deși prezintă multiple avantaje, diga poate fi uneori greu tolerată de pacienți datorită unei ușoare senzațiii de disconfort pe care o produce. Cât timp este aplicată pe dinți, pacientul nu va fi capabil să efectueze respirație orală, comunicarea cu medicul poate fi mai dificila, mai poate fi semnalată și o dificultate în inghițirea salivei de către pacient.

De aceea, pacienților anxioși li se poate recomanda asocierea inhalosedării în asociere cu utilizarea digăi. Toate aceste dezavantaje pot fi lejer combătute prin complianță și o bună colaborare dintre medic și pacient, medicul având obligația de a explica pacientului fiecare etapă a manoperei.

Cea mai frecventă utilizare a digăi

Diga se folosește cu precădere în endodonție unde este imperios necesară izolarea perfectă a dinților aflați în tratament. Este deopotrivă recomandată în efectuarea obturațiilor, prevenind aparița cariilor secundare.

Indiferent de tipul manoperei stomatologice, diga, corect aplicată crește considerabil șansele de success, obtinând rezultate foarte bune a tratamentelor pe termen lung.

Pentru mai multe informații contactați-ne!

Search

+
Language