Ce este tratamentul de canal?
Endodontia este specialitatea stomatologica care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea si tratarea pulpei dentar, reprezentata de tesutul moale din interiorul dintelui si formata din vase de sange, nervi si alte tesuturi. Pulpa dentara este cunoscuta popular sub denumirea de „nervul” dintelui.
Inflamarea nervului este data de infectarea acestuia, cel mai frecvent prin intermediul cariilor profunde, traumatismelor dentare dar si prin intermediul bacteriilor patrunse in urma bolii parodontale. Netratata, infectia odata patrunsa in spatiul endodontic (inauntrul dintelui),progreseaza spre osul din vecinatate si tesuturile moi adiacente, provocand reactii dureroase puternice, tumefierea zonei respective si incapacitatea de a realiza functiile masticatorii obisnuite. De aceea trebuie actionat rapid, printr-un tratament endodontic eficace pentru indepartarea pulpei dentare infectate, dezinfectia canalelor radiculare si obturarea (plombarea) canalelor radiculare pe toata lungimea acestora, astfel incat infectia de la acest nivel sa nu mai recidiveze.
Prin urmare, obiectivele principale ale tratamentului de canal sunt eliminarea durerilor si a disconfortului pacientului, tratamentul si dezinfectia tuturor zonelor afectate si obturarea definitiva a canalelor radiculare cu un material nerezorbabil,compact si biocompatibil.
Tratamantul endodontic se desfasoara pe parcursul mai multor etape, fiind particularizat in functie de semnele si simptomatologia pacientului si in functie de situatia clinica a acestuia.
In cursul tratamentului endodontic trebuie urmarite urmatoarele etape:
Radiografia-absolut necesara in cursul unui tratament endodontic pentru evidentierea radacinilor dentare, numarul si lungimea acestora, existenta unor canale radiculare accesorii, afectarea sau nu a osului maxilar adiacent.
Izolarea cu diga–reprezinta aplicarea unei membrane de latex de unica folosinta la nivelul dintelui cu ajutorul unei cleme adaptate la dinte. Acest sistem de izolare ofera o serie de avantaje: previne patrunderea salivei si a bacteriior din cavitatea bucala in canalele radiculare, mentinandu- le astfel uscate si curate, vizibilitate excelenta, priveaza pacientul de a veni in contact cu substantele dezinfectante caustice si cu gust neplacut folosite in cursul tratamentului, elimina riscul inghitirii sau traumatizarii pacientului cu instrumentarul folosit.
Tratamentul mecanic al canalelor radiculare– reprezinta indepartarea pulpei dentare si a tesuturilor dentare dure de pe intreaga lungime a canalelor radiculare cu ajutorul instrumentarului specific folosit pentru aceasta manopera.
Tratamentul antiseptic al canalelor radiculare-folosirea de substante dezinfectante si medicamentoase cu scopul de a curata, antiseptiza si steriliza tesuturile afectate de bacterii de la nivelul canalelor radiculare si a osului maxilar.
Obturatia de canal definitiva– reprezinta ultima etapa a tratamentului endodontic. Pentru a asigura succesul acesteia, obturatia trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte: sa fie compacta si continua, sa ajunga pe toata lungimea canalului (pana la apex), sa fie nerezorbabila in timp, sa fie biocompatibila. Toate aceste proprietati sunt absolut necesare pentru a garanta tratamantului endodontic un prognostic cat mai bun si de durata.
Dupa finalizarea tratamentului endodontic, refacerea dintelui se face in functie de caz. Daca distructia nu este foarte mare, se va aplica o obturatie definitiva. In cazul unei distructii mai avansate a dinteluieste necesara efectuarea unei lucrari protetice. Uneori, pentru cresterea rezistentei dintelui, este necesara si aplicarea unui pivot dentar.
Aveți nevoie de un un control stomatologic?
Programați-vă acum pentru un control!
Vă oferim informații și un plan de tratament personalizat.