fbpx Dentcomplet - Cabinet Stomatologic Cluj
leziune endo-paro

Ce sunt leziunile endodontice-parodontale?

Ce sunt leziunile endodontice-parodontale?

Leziunile endodontice-parodontale sunt leziuni complexe care afectează atât sistemul endodontic cât și cel parodontal. Sistemul endodontic (pulpa dentară) și sistemul parodontal (osul alveolar și ligamentele parodontale) comunică între ele prin apexul dentar (vârful dintelui) și prin canalele laterale.

Care este cauza leziunilor endodontice-parodontale?

Cauza acestor leziuni e bacteriană. În cazul unei infecții apărute fie în sistemul endodontic, fie în cel parodontal prin intermediul căilor de comunicare, bacteriile pot progresa și pot afecta ambele sisteme.

Pentru diagnosticarea corectă a acestor leziuni, medicul stomatolog face o examinare clinică riguroasă care presupune inspecție, palpare, percuție, test de vitalitate, adâncime la sondare, verificarea gradului de mobilitate. La fel importat ca acest consult clinic este examinarea radiologică. Pe radiografie leziunea apare ca o radiotransparență (pată neagră) situată la vârful rădăcinii, între rădăcini sau pe fața laterală a rădăcinii.

Abordarea interdisciplinară a leziunilor endodontice-parodontale

Pentru a obține cel mai bun rezultat, afecțiunea trebuie abordată interdisciplinar. Medicul endodont va face tratamentul/retratamentul endodontic. Tratamentul endodontic corect realizat oferă posibilitatea regenerării leziunii endodontice, deci refacerea osului alveolar afectat. Urmează tratamentul parodontal care urmărește suprimarea infecției locale și formarea unui nou atașament.

În primul caz prezentat, la nivelul unui molar inferior e prezentă o leziune endo-paro. Dintele prezenta și un tratament endodontic anterior necorespunzător. Pe radiografia inițială se observă o radiotransparența interradicular care se extinde și la vârful rădăcinii posterioare (distale). Pe fața vestibulară (spre obraz) sonda parodontală indică o profunzime la sondare de peste 10 mm. După retratamentul endodontic și parodontal (la aproximativ la 6 luni) pe radiografie se observă refacerea osului și vindecarea leziunii.

 Al doilea caz prezintă tot un molar inferior, deasemenea cu tratament endodontic anterior necorespunzător. Radiografia dentară inițială s-a realizat după introducerea unui con de gutaperca la nivelul feței vestibulare a molarului, exact la nivelul la care și sonda parodontală indica o profunzime mare la sondare.

tratament endodontic

Conul de gutaperca se oprește la nivelul leziunii interradiculare. Radiografia imediat după retratamentul endodontic pune în evidență aspectul noului tratament, obturarea corectă a canalelor radiculare, dar și a unui canal lateral. La aproximativ 6 luni după intervenția endodontică și parodontală se observă remineralizarea osului interadicular.

Cazuri clinice tratate de:

DR. Raluca CIORCERI
Medic stomatolog, departamentul endodontie

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Language