Cum functioneaza aparatul dentar?
Vrei o dantura dreapta si un zambet perfect? Haide sa vorbim despre aparatele dentare
Cum functioneaza aparatele dentare?
O inventie cu adevarat fascinanta, aparatul dentar ortodontic functioneaza pe cateva principii mecanice. Iar in colaborare cu organismul uman, rezulta miscarea dintilor in sensul in care ne dorimm pentru indreptarea lor in pozitia corecta.
Cu alte cuvinte, ceea ce se intampla in momentul aplicarii aparatului dentar, iar apoi la fiecare activare periodica a acestuia, este aplicarea asupra dintilor a anumitor forte, suficiente pentru a alinia corespunzator dintii.
Fortele mecanice sunt transmise de fiecare piesa care formeaza aparatul: bracketuri, tubusoare, inele, arcuri (sarme), elastice si alte componente in functie de complexitatea tratamentului. Toate aceste elemente formeaza un ansamblu. Lipirea aparatului dentar fix se face cu un adeziv special, care hraneste dintele si il protejeaza pe parcursul tratamentului ortodontic.
La scurt timp dupa aplicarea aparatului, dintii incep sa resimta tensiunea aplicata asupra lor, urmand apoi deplasarea ca si raspuns la fortele introduse. Arcurile (sarmele) si elasticele sunt elemente care mobilizeaza dintii iar prin intermediul bracketurilor detinem controlul tridimensional asupra miscarii acestora.
Raspunsul organismului este decisiv in procesul de corectare a danturii. Este important sa stiti ca in timpul modificarii pozitiei dintelui apar fenomene de apozitie-rezorbtie osoasa (osul ”se dizolva” in partea inspre care se indreapta dintii, iar in acelasi timp osul se reformeaza in partea din care s-au deplasat, in vechea lor pozitie asadar).
Acest proces de „dizolvare” si refacere osoasa este unul delicat, intrucat o viteza prea mare sau prea mica de deplasare a dintilor poate determina organismul sa opuna rezistenta. Din acest motiv un tratament ortodontic corect, cu aparat dentar fix, este unul de durata: intre 6-24 de luni, in functie de complexitatea cazului.
Se vor caria dintii mai usor?
Riscul cariilor apare intotdeauna atunci cand indicatiile de igiena nu sunt respectate. Dar in cazul purtarii aparatului dentar, din cauza acumularii resturilor intre piesele aparatului, riscul este cu atat mai mare.
Insa, daca se respecta o igiena riguroasa, conform indicatiilor medicului ortodont, dintii nu se vor caria, ba mai mult vor fi protejati de adezivul special utilizat la aplicarea bracketurilor.Practic, pacientii purtatori de aparat dentar nu trebuie decat sa aiba grija de igiena lor dentara si de alimentatia lor, pentru a evita aparitia cariilor.
Alimentatia va trebui sa contina alimente si bauturi cu un continut redus de zahar, precum ciocolata, bauturile dulci sau carbogazoase, dar si alimentele tari, pentru a nu desprinde bracketii.
Ce restrictii alimentare exista dupa aplicarea aparatului?
Desigur, cu un adevarat sistem de indreptare a danturii, este nevoie sa avem mai multa grija la ce alimente consumam.Trebuie evitate alimentele lipicioase (caramele, guma de mestecat, jeleurile), alimentele crocante (alune, nuci, popcorn, seminte), alimentele tari sau crude (covrigi, coaja de paine, mere, morcovi- acestea trebuie taiate in bucati mici).
Toate aceste tipuri de alimente se recomanda a fi evitate, deoarece favorizeaza dezlipirea aparatului de pe dinti, aparitia cariilor si a inflamatiei gingiei si duc practic prelungirea tratamentului ortodontic.
Cand am nevoie de un tratament ortodontic?
Sunt foarte multe situatii in care este necesar un aparat dentar.
Pentru ca aparatul dentar poate sa ajute la corectarea problemelor estetice dar si a celor functionale, cel mai bine este sa mergeti la un consult de specialitate in cazul in care:
– ai dintii inghesuiti sau cu spatii intre ei;
– ai o muscatura prea adanca, inversa sau daca nu se ating deloc dintii de sus cu cei de jos;
– ai extractii vechi (spatiile se pot inchide sau deschide cu aparat dentar, in vederea unui tratament protetic sau aplicarii unui implant).
– daca respiri in general pe gura (indica o pozitie general gresita, corectibila).
– ai dureri ale articulatiei temporo-madibulare (din nou, indica o muscatura gresita).
La ce varsta trebuie dusi copiii la ortodont?
Deoarece atunci cand vorbim de un zambet sanatos, ne referim atat la pozitia dintilor, cat si la muscatura si implicit la pozitia si dezvoltarea oaselor fetei, consideram ca [symple_highlight color=”blue”]o varsta buna de monitorizare a cresterii oaselor fetei este varsta de 3 ani[/symple_highlight], pentru un prim control ortodontic.
Daca dezvoltarea micutului are loc fara probleme, ortodontul il poate vedea din nou incepand cu varsta de 6 ani si ori de cate ori este nevoie, la recomandarea medicului stomatolog. De mentionat ca in cazul copiilor de pana la 14 ani, aparatele dentare mobile sunt cele care sunt folosite la corectarea dentara, ele fiind diferite fata de cele fixe, mentionate anterior.