fbpx Dentcomplet - Cabinet Stomatologic Cluj

Parodontita și Gingivita – Cauze, prevenție și stopare

Cel mai frecvent motiv pentru vizita la medicul stomatolog este caria dentară, peste 90% din populația României fiind afectată.

Un lucru important de care foarte mulți pacienți nu sunt conștienți,fie datorită faptului că nu au fost informați corespunzător sau că au ales să nu acorde importanță, este afecțiunea parodontiului, afecțiune care netratată duce la pierderea suportului osos, ceea ce va  cauza mobilitatea dinților și în final pierderea acestora. În continuare vom explica cum se produce această pierdere, cum poate fi prevenită și cum se poate stopa.

 

Care este rolul paradontiului?

Parodontiul are rolul de a menține dinții (rol de susținere) în os și este constituit din:

  • gingie
  • osul alvelolar
  • cementul radicular
  • ligamentele parodontale

Ligamentele parodontale sunt țesuturi specializate (“foarte inteligente”) care realizează legătura dintelui cu osul alveolar. Un lucru important care trebuie menționat este faptul că ligamentele parodontale sunt indispensabile în procesul de reparație sau regenerare tisulară (adică recepționează și transmit țesuturilor vecine diferite informații, transmitere în urma căreia structura osului se poate modifica, iar în funcție de situație această remodelare este benefică sau mai puțin benefică).

 

Care sunt afecțiunile parodontiului?

Afecțiunile parodontiului sunt împărțite în două mari clase: gingivitele și parodontitele.

  • gingivita este inflamația gingiilor
  • parodontita este inflamația parodontiului

Gingivitele sunt reversibile

Ce este important de reținut pentru pacienți este că gingivitele sunt reversibile (adică prin tratament se poate ajunge la stare sănătoasă) dar și faptul că sunt precursoare parodontitelor, iar în anumite situatii pot fi identificate de pacienți.

Inflamația gingiilor produce atât modificări de culoare, volum cât și sângerarea de la nivelul acestora (gingivoragie). Astfel, un pacient conștiincios poate urmări dacă în timpul periajului sau în diferite momente ale zilei observă unele din aceste semne.

 

Boala parodontală – factorii de risc

Spre deosebire de gingivite, parodontitele (Boala Parodontală) distrug progresiv parodontiul în funcție de caracterul lor acut sau cronic, această distrucție poate evolua în câteva luni sau în ani.

Majoritatea pacienților sunt afectați pe parcursul vieții de această boală, raspunsul lor la tratament fiind diferit. Cunoasterea și înțelegerea factorilor de risc care duc la inițierea bolii și grăbesc gradul de afectare este esențială pentru un mai bun control al bolii.

Parodontitele sunt mai frecvente la adulți (dar pot apărea la orice vârstă), gradul de afectare este direct proportional cu prezența factorilor de risc.

Principalii factori de risc locali sunt:

  • tartrul
  • fumatul
  • înghesuirile dentare
  • lucrări protetice necorespunzătoare
  • obturații debordante

Semnele clinice ale bolii parodontale: prezența pungilor parodontale, mobilitate dentară, prezența retracțiilor gingivale, supurație, sângerare la sondare.

 

NOU! Acum puteți beneficia de avantajele laserului WaterLase în clinica stomatologică Dent Complet

 

De la tratarea bolilor paradontale la albirea dintior, tehnicile stomatologice sunt revoluționate astăzi de utilizarea dispozitivelor cu laser.

Aceste noi tehnici laser se utilizează mai ales în tratamentele bolilor parodontale, una dintre afecțiunile, care conform statisticilor, ajung să se confrunte aproximativ 80% dintre români. Laserul dă un randament foarte bun în tratarea bolilor parodontale, care afectează țesuturile de susținere a dinților.

Marele avantaj al laserului este că are capacitatea de a steriliza foarte bine pungile parodontale (mici buzunărașe care colectează resturile alimentare și bacterii care întrețin această afecțiune). Progresiv ele distrug atât din țestul gingival cât și din țesutul osos ducând la pierderea dintelui.

Dacă prezentați unul dintre semenele bolii parodontale programați cât mai repede un consult la medicul stomatolog! Sperăm ca toate aceste informații să vă fie de folos. Dacă aveți întrebări, ne puteți scrie aici.

 

 

Search

+
Language