VIDEO – Cum se efectueză periajul corect al dinților?
Colegii noștri, vă pregătesc o serie de filmulețe educative care vor fi prezentate pe blog. Astăzi Bianca Iuga, medic stomatolog în cadrul clinicii Dent Complet ne va povesti despre igiena dentară și periajul corect al dinților.
Vom începe prin a discuta în primul rând despre igiena dentară, deoarece am observat că pacienții nu știu cum să se igienizeze corect, cum să se perieze corect, mai mult decât atât, nici nu au auzit de ață dentară, periuțe interdentare sau de duș bucal.
Ce este igiena dentară?
În primul rând trebuie să știți că igiena dentară nu înseamnă doar periuță și pastă, înseamnă și mijloacele alternative cum sunt ața dentară, periuța interdentară sau duș bucal.
Cum se efectuează periajul corect al dinților?
Este corect să ne periem dinții de cel puțin 2 ori pe zi, sau ideal chiar după fiecare masă, dimineața după micul dejun, nu înainte și apoi plecăm cu resturile alimentare pe care le păstrăm pe tot parcursul zilei pe dinți și între dinți.
Cum să alegem periuța de dinți?
Ca și periuțe recomandăm, în general, cele de duritate medie, soft doar cei care au probleme foarte mari cu gingiile, iar cele hard și foarte dure chiar deloc, deoarece sunt foarte abrazive în combinație cu pasta.
Mișcările periajului dentar
Mișcările întotdeauna trebuie să fie de la gingie înspre dinte, niciodată nu mergem invers. Nu dorim ca resturile alimentare să le împingem către gingie și să o traumatizăm.
Periajul mandibulei: Mișcările vor fi la partea de jos, de jos în sus și foarte important, pe verticală, pe cât posibil, însă este ok și dacă faceți mișcări ușor circulare, dar e foarte important să nu împingem alimentele înspre gingie.
Periajul maxilarului: La maxilar periajul corect este de sus în jos. De asemenea, nu avem voie să efectuăm mișcări orizontale deoarece traumatizăm zona care este aproape de gingie. Mișcările orizontale sunt permise doar pe suprafața ocluzală, iar pe fața internă, de la roșu spre alb, până în spate, cât de permite periuța și sensibilitatea noastră de a avea sau nu o senzație de greață.
După cum puteți vedea în video-ul demonstrativ, periuța și perii periuței nu au cum să pătrundă între dinți. Între dinți există suprafețe de contact, nu doar puncte de contact și acelea trebuie să le igienizăm altfel, dar pentru acest capitol vom pregăti un nou video.
Vă dorim un zâmbet sănătos și frumos!