Stomatologie pediatrică. Cum ne ajutăm copiii să aibă grijă de dantura lor acasă?
Primim răspunsul la această întrebare de la Dr. Oana Nedelea, medic stomatolog în departamentul de stomatologie pediatrică și laser terapie, clinica Dent Complet.
- Igienizarea cavității bucale să fie făcută de către părinți, după fiecare masă, până la vârsta de 9 ani, deoarece aceștia nu dețin manualitatea necesară unei igienizări corecte. Doar când își leagă singuri șireturile, vor fi pregătiți și să își efectueze singuri igiena cavității bucale.
- Bebelușii care încă nu au nici un dințișor erupt trebuie să îi igienizați după fiecare masă, chiar și pe timpul nopții. Utilizați șervețele de bumbac îmbibate cu Xilitol sau comprese sterile cu ser fiziologic.
- Pe perioada erupției dentare vă recomandăm să aveți în casă Panadol suspensie, precum și geluri gingivale pentru bebeluși (Calgel, Pansoral, Dentinox). Pentru administrarea acestora este indicat să consultați sfatului unui medic stomatolog.
Între 0 și 6 ani
- Copiii între 0 și 2 ani care au dințișorii erupți îi veți igieniza după fiecare masă, cu o perie cu păr extra moale (extra soft) și pastă fără fluor. Atenție! Pastele cu fluor se pot folosi doar dacă medicul vă recomandă acest lucru.
- După vârsta de 2 ani utilizați o perie cu peri moi și pastă de dinți cu fluor conform vârstei (ex Elgidyum 2-6 ani).
- După vârsta de 3-4 ani este foarte important, ca în afara periajului, să începeți folosirea aței dentare, pentru a curăța zonele unde dințișorii sunt înghesuiți sau sunt unul lângă celălalt (ex. kids dental flossers). De asemenea, la această vârstă se poate introduce în utilizare și periuța electrică.
După vârsta de 6 ani
- La împlinirea vârstei de 6 ani copilul este în măsură să înceapă singur igienizarea dar sub supravegherea părinților. Va folosi ață dentară înainte de periaj, după care face o clătire timp de 10 secunde cu apă de gură (ex. Colgate kids, Lacalut kids, Listerine kids, Elgydium Junior), iar pentru periaj va folosi o perie soft și pastă de dinți cu flour (ex. Elgidyum 7-12 ani).
- Abordați o alimentație sănătoasă bogată în legume și fructe, preferabil crude. Nu recomandăm procesarea lor pentru că fructoza atacă dinții. Prin mestecarea fructelor întregi, dinții execută un proces de curățare mecanică. Evitați pe cât posbil consumul dulciurilor.
- În cazul durerilor de dinți nocturne însoțite de plâns și agitație continuă, administrați un antibiotic. Pentru rețetă și indicații de administrare vă rugăm să ne contactați)
- Dacă apar dureri ușoare e bine să aveți în casă Nurofen și Panadol care vor fi administrate în doze și la intervale de timp recomandate de medic.
Vă reamintesc că cei mici nu au capacitatea și dexteritatea necesară să execute un periaj corect decât după vârsta de 9 ani, de aceea igiena dentară a copiilor rămâne în mâna părinților!
Este foarte important ca igiena cavității bucale, respectiv spălatul pe dinți să devină un gest automat, reflex, atât pentru părinți cât și pentru copii, iar acest obicei se poate deprinde doar prin consecvență și repetiție.
Buna seara recomand clinica Dentcomplet in special pe doamna doctor Nedelea Luca Oana,este o profesionista sunt foarte mulțumită!Fetita mea are 11 ani și merge cu drag la doamna doctor!
Buna ziua, imi puteti explica, va rog, trei aspecte?
1. Care este rolul Xylitolului in igienizarea gurii bebelusilor?
2. De ce nu recomandati pasta de dinti cu fluor pentru copiii intre 0 si 2 ani?
3. Pentru copiii care folosesc ata dentara, de ce recomandati clatirea gurii cu apa de gura inaintea periajului (in loc de apa de la robinet)?
Multumesc pentru raspunsuri, o zi buna in continuare.
Ionut