fbpx Dentcomplet - Cabinet Stomatologic Cluj

Tipuri de Aparate Ortodontice

23 aug. 2015 Romana

Cand vorbim despre aparate ortodontice sau aparate dentare, ne referim la toate tipurile existente si aplicabile pentru tratamentul copiilor, cat si al adultilor. Ele sunt unelte folosite în sensul generarii de forţe pentru deplasarea dentară si se împart în general în două mari tipuri: aparate mobilizabile şi aparate fixe, în cadrul fiecărei categorii existând o multitudine de variante.

Aparate ortodontice fixe

  • Aparatul dentar fix metalic este alcatuit din elemente metalice (bracketuri) mici, lipite pe fata exterioară, vizibilă a dinților care sunt unite printr-un arc special, legat cu diferite elastice colorate sau cu ligaturi de metal. Există și varianta cu bracketuri autoligaturante care elimină necesitatea ligaturarii arcului, sunt mai ușor de igienizat și reduc durata ședințelor de activare.
  • Aparatele dentare fixe ceramice sunt aproape invizibile, se potrivesc culorii dinților dumneavoastră. Mici benzi elastice, de asemenea asortate la culoarea dinților, fixează arcurile în poziția necesară.
  • Aparatele dentare fixe ceramice cu slot metalic, îmbină estetica oferită de ceramică cu funcționalitatea dată de porțiunea metalică în care pătrunde arcul.
  • Aparatele dentare fixe cu bracketuri din safir îndeplinesc o estetică desăvarșită, fiind potrivite în cazul în care aveți de exemplu o activitate socială foarte activă și cu cerințe estetice deosebite.

 

Aparate ortodontice mobile

Aparatele mobile sau mobilizabile presupun si ele cateva tehnici diferite:

  • aparatele mobile pentru copii – usor de purtat si de igienizat, sunt eficiente pana in jurul varstei de 14 ani.
  • tehnica gutierelor transparente – din nou, usor de purtat, comfortabile si estetice, implica o tehnologie moderna de fabricare iar rezultatele se vad rapid.

Gutierele Invisalign si tratamentul Clear Aligner

Aceste tipuri de tratamente ultra-moderne presupun o analiza amanuntita a cazului si calcule realizate cu ajutorul computerului pentru estimarea numarului necesar de gutiere transparente. Acestea vor modifica poziția dinților tai, dar trebuie mentionat ca ele se pretează in general doar în cazuri de probleme ortodontice mai ușoare.

Practic, vorbim de o serie de gutiere aproape invizibile, care se pot îndepărta, pe care le vei schimba odata la cateva săptămâni cu următorul set de gutiere. Fiecare gutiera este fabricata în mod individual numai pentru dinţii tai. Pe măsură ce înlocuiesti fiecare gutiera, dinţii tai se vor deplasa – puţin câte puţin, săptămână de săptămână – până când s-au îndreptat în poziţia finală prescrisă de către medicul ortodont.

Daca vrei sa stii mai multe despre aparatele ortodontice disponibile in clinica noastra, programeaza-te la o discutie cu medicul ortodont.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Language