
Caz clinic: Ocluzie adâncă ”în acoperiș” la un pacient de 13 ani
Servicii
Doctor/Echipa
Proceduri
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Igienă necorespunzătoare
Din păcate, igiena nu a fost corespunzătoare și s-a așteptat câteva luni până la începerea tratamentului ortodontic, în speranța imbunatățirii acesteia.
Dupa ce am reușit să avem o colaborare mai bună din partea pacientului și după terminarea tratamentelor odontale s-a început tratamentul ortodontic cu aparat dentar fix bimaxilar.
Ce pot face părinții pentru a preveni astfel de cazuri
Ce este ocluzia adâncă în acoperiș?
Dinții din regiunea frontală nu vin în contact cu antagoniștii din cauza erupției exagerate, dincolo de planul ocluzal al frontalilor inferiori, iar cei superiori având axul deviat spre vestibular (exterior), suprapunându-se ca un acoperiș, acoperind total grupul frontal inferior.
Diagnosticele ortodontice sunt următoarele:
- dizarmonie dento maxilară cu înghesuire bimaxilar
- ocluzie adâncă în acoperis
- maxilar îngust cu protruzie
- micrognatie mandibulară, clasa II/1 Angle scheletică și dentară
- discrepanță intercuspidare maximă și relație centrică
Obiective de tratament
Ca și obiective de tratament, sigur ținem cont de doleanțele pacientului, dar încercăm să obținem nu doar rezultate estetice ci și funcționale.
Stabilitatea rezultatelor depinde de stabilitatea ocluzală și de cea articulară. Întotdeauna tratăm pacienții ținând cont de articulația temporo mandibulară, de ocluzia dentară, de sănătatea parodontală, respirație și estetică dentară.
Tratamentul realizat
Mijloacele terapautice cu care am reușit să ne îndeplinim obiectivele au constat în:
- aparat fix metalic
- extracții dentare în scop ortodontic (un premolar în fiecare hemiarcada)
- bară traspalatina cu buton acrilic pentru control vertical
- miniimplante ortodontice pentru ancoraj
Desigur, exista si varianta de tratament ortodontică chirurgicală cu ajutorul chirurgiei ortognatice, după vârsta de 18 ani, dar aceasta nu a fost o varianta acceptată de părinți.
În pozele de final se poate vedea cum s-a corectat ocluzia adancă (mușcătura adâncă) s-a rezolvat problema înghesurii, dinții sunt aliniați și mușcătura este stabilă (nu există discrepanța între intercuspidare maximă și relație centrică). Urmează o lucrare fixă unidentară (coronița) la nivelul 16 (molar superior drept) și continuarea vizitelor pentru igienziare profesională.
Aveți probleme similare? Programați-vă folosind formularul online:
[vc_btn title=”PROGRAMEAZĂ-TE ONLINE” style=”outline” color=”black” align=”center” vc_btn link=”url:https%3A%2F%2Fdentcomplet.ro%2Fappointments%2F|||”]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]