DETALIILE CAZULUI
- Data 12 nov. 2020
- Doctor/Echipa Dr. Andrada Spânu - tratament ortodontic
- Caz [Caz Clinic]:Pacient în vârstă de 13 ani tratat cu aparat dentar fix
- Locatia Cluj-Napoca
- Categorie Cazuri Clinice
DESPRE CAZ
Caz clinic: Pacient în vârstă de 13 ani tratat cu aparat dentar fix
Pacientul în vârstă de 13 ani, s-a prezentat pentru înghesuirile dentare de la nivelul arcadelor dentare precum si din cauza mușcăturii, care era adâncă și angulația incisivilor superiori era înspre în spate (retruzie).
Tratamentul pentru înghesuiri dentare
A fost tratată cu aparat fix bimaxilar, nefiind necesare extracții.
Durata tramamentului: aproximativ 2 ani
Rezultatele obținute în urma tratamentului cu aparat dentar fix
La final s-a putut obține o ocluzie corespunzătoare, cu supraacoperire de 1 pe 3, arcade aliniate.
La finalul tratamentului ortodontic cu aparat dentar este nevoie să fie aplicate dispozitive speciale numite contenții. Scopul acestora este de a menține alinierea corectată a dinților în timpul fazei active a tratamentului.
De ce este nevoie de contenție după îndepărtarea aparatului dentar?
După îndepărtarea aparatului dentar, ligamentele care fixează dinții în os sunt foarte elastice, țesuturile gingivale și osoase din jurul dinților se mișcă sau își remodelează poziția, iar uneori, dinții se pot alinia mai repede decât țesuturile din jurul lor. Vrem să evităm ca elasticitatea ligamentelor să readucă dinții spre poziția inițială, pierzând astfel rezultatele pentru care medicul ortodont și pacientul au depus atât de mult efort.
E important de știut că la această vârstă tratamentele ortodontice merg mai repede, mai ușor și rezultatele sunt mai stabile.
De ce este importantă igiena în cazul aparatelor dentare fixe?
Este important ca pacienții să înțeleagă că un zâmbet frumos și sănătos înseamnă de fapt un parteneriat între ei și medicul stomatolog, în cazul de față medicul ortodont.
Deoarece un aparat dentar creează zone care favorizează retenția plăcii bacteriene și a resturilor alimentare, riscul de apariție a cariilor și a bolilor gingivale este unul extrem de ridicat. Astfel, pe toată perioada tratamentului ortodontic, recomandăm să existe o preocupare și mai mare pentru igiena orală, astfel încât să nu rămână resturi de mâncare între aparat și dinți.
În cazul de față, pacienta a păstrat o igienă foarte bună pe timpul tratamentului. Dacă igiena este bună, nu vor apărea carii sau pete albe de demineralizare pe suprafețele de smalț. Acestea apar doar atunci când pacienții nu se spală, iar alimentele rămân între dinți și în jurul brackets-ilor.
Aveți probleme similare? Programați-vă folosind formularul online: