Ce este ortodonția?

Ortodonția reprezintă o specialitate a medicinei dentare care vizează, în primul rând, o ocluzie funcțională (o mușcătură perfectă) care permite păstrarea dinților pe arcadă în condiții de sănătate odontală și parodontală.

Ocluzia funcțională implică, evident, aliniere dentară și mai mult decât atât sănătatea țesuturilor paradontale (osul, ligamentele paradontale).

Tratamentul ortodontic permite alinierea dentară cu efecte pozitive asupra igienizării locale. Igienizarea dinților înghesuiți este dificil de efectuat iar rezultatul imediat este procesul carios și bolile paradontale. Totuși aspectul cel mai important al tratamentului ortodontic este cel estetic cu consecințe majore asupra integrării în societate a pacientului, adolescent sau adult.

Cum funcționează aparatele dentare fixe?

Aparatele dentare fixe au scopul de a îndrepta dinții, fie la copii fie la adulți, cu efect în corectarea funcțiilor masticatorii, ocluzale, fonetice și nu în ultimul rând estetice. Aparatele din ceramică „clear” (transparente) sunt foarte populare printre adulti deoarece brackeții sunt de culoarea dintelui, ele fiind observabile doar de aproape, așa cum se poate observa și în imaginile de mai jos.

Aparatele dentare performante permit îndreptarea și poziționarea corectă a dinților pe arcadă. Dinții strâmbi se pot moșteni și din familie, însă este posibil ca dinții strâmbi să provină și de la obiceiul de a-ți suge degetul mare. Dinții își pot modifica poziția normală și dacă un dinte pierdut nu a fost înlocuit la timp, astfel ceilalți se deplasează în direcția dintelui lipsă ducând astfel la apariția spațiului între dinți.

Când sunt necesare aparatele dentare?

Aparatele dentare sunt necesare în cazul:

• înghesuirii dinților

• dinților strâmbi

• afecțiunilor dentomaxilare

• spațiilor între dinți (strungăreața)

• problemelor produse de dinți în plus sau dinți care lipsesc de pe arcadă

Poți fi rusinat(ă) de aspectul dinților tăi și vei avea tendința de a zâmbi rar sau deloc, sau chiar să zâmbești cu mâna la gură pentru a-i ascunde. Tratamentul ortodontic îți îndreaptă dinții în așa fel încât să arate mult mai bine. Fața ta va arata altfel iar mușchii faciali vor începe să funcționeaze perfect.

Din ce sunt făcute componentele aparatului dentar?

Tratamentele ortodontice folosesc aparate dentare sau alte instrumente care presează delicat dinții strâmbi până ce aceștia ajung în poziția corectă. În majoritatea cazurilor componentele aparatului dentar sunt fabricate din metal, iar cele estetice din ceramică, în timp ce elasticele și metalele pot fi colorate, incolore sau de culoarea dinților.

Dentistul sau medicul ortodont îți poate sugera și alte tratamente înainte de a-ți pune aparat dentar. În cadrul clinicii stomatologice Dent Complet poți beneficia și de ortodonția interceptivă. Copiii poate fi verificați de specialiștii noștri chiar înainte de împlinirea vârstei de 7 ani, oferind astfel ortodonților noștri posibilitatea de a trata problemele treptat și pe măsura ce acestea apar și se dezvoltă. Vă așteptăm pentru a cere sfatul medicilor noștri ortodonți.

Plata in rate

Pune sanatatea pe primul loc! Prin tbi bank ai libertatea de a accesa serviciile medicale din cadrul clinicilor si spitalelor partenere.