Boala parodontala este o afectiune inflamatorie la nivelul gingiei si tesuturilor de sustinere ale dintilor. Ea este cauzata in principal de placa bacteriana, care determina inflamatia parodontiului marginal.
Pe langa placa bacteriana, tartrul dentar este unul dintre factorii determinanti ai parodontozei. Dispus supra sau subgingival, el este o sursa permanenta de infectie gingivala prin actiunea sa de cantonare a bacteriilor la acest nivel. De aceea, de indata ce se observa inflamarea gingivala si depunerea de tartru, este necesara adresarea la medicul specialist.
Parodontopatiile au o evoluti e progresiva, ele putand fi stadializate in mai multe faze: faza incipienta, numita gingivita care se manifesta prin sangerari gingivale, marirea in volum a gingiilor, modificari de culoare gingivale acestea devenind rosii-violacee si respirtatie neplacuta.Faza de gingivita este una reversibila printr-o igiena riguroasa si alimentatie eficienta.
Fazele avansate, numite parodontite, sunt complicatii greu de tratat si cu evolutie de cele mai multe ori ireversibila. Acestea au simptomatologie mai pronuntata fiind reprezentate de retractii gingivale, sensibitati accentuate dentare, mobilitate dentara si aparitia de pungi parodontale. Parodontitele avansate nu se pot trata in totalitate, ele putand fi oprite din evolutie prin diagnosticare corecta, controale repetate si tratament corespunzator.
Alti factori de risc ai bolii parodontale sunt:
- fumatul
- diabetul
- sarcina
- pubertatea si imunitatea scazuta precum si cariile netratate
- obturatiile necorespunzatoare
- malpozitiile dentare si lucrarile protetice inadecvate gingival
Tratamentul bolii parodontale se face intr-o succesiune de etape:
Consultatie parodontala: examen clinic si radiologic, bilant partodontal complex, evaluarea starii de igiena si instructiuni asupra tehnicilor de igienizare a pacientilor
Tratament parodontal initial: detartraj ultrasonic supra si subgingival, detartraj si ciuretaj subgingival manual, periaj profesional, dezinfectia mecanica si chimica a pungilor parodontale.
Tratament parodontal chirurgical: operatie cu lambou de asanare parodontala, grefa de os artificial, grefa libera gingivala, membrana biorezorbabila, tehnici de regenerare tisulara, gingivectomie.
Etapa de mentinere: prezentarea la controale regulate la 4-6 luni, reexaminare parodontologica-parodontometrie