fbpx Dentcomplet - Cabinet Stomatologic Cluj

Ce este albirea endodontică (internă)?

Dinții tratați endodontic capătă în timp o culoare gri – gălbuie din cauza pierderii vitalității dintelui deoarece în timpul tratamentului endodontic, pulpa dentară este înlocuită cu materialele de obturație endodontică. Această colorație începe din profunzime (se colorează întâi dentina) și apoi devine vizibilă la suprafață datorită transparenței smalțului dentar. În termeni medicali, modificarea culorii fiziologice a structurilor dentare se numește discromie dentară. 

Care sunt factorii cauzali ai discromiei dentare? 

  • anumite materiale de obturație endodontică mai vechi, care nu prea se mai folosesc în practica curentă. În prezent există materiale care nu mai determină modificarea culorii dintelui. Puteți întreba medicul dentist, pentru a afla ce fel de materiale folosește.
  • resturi de materiale folosite în tratamentul endodontic care rămân în cavitatea de acces
  • resturi din pulpa dentară
  • necroza, gangrena pulpei dentare
  • infiltrații din mediul bucal în cazul obturațiilor necorespunzătoare (lipsite de etanșeitate)

Cum se poate trata discromia dentară?

Una dintre soluțiile pentru îmbunătățirea aspectului estetic în aceste cazuri este albirea endodontică. Acest tip de albire se realizează exclusiv în cabinetul stomatologic și presupune introducerea unui material special (gel de albire) în interiorul dintelui, în contact cu dentina colorată și menținerea acestuia pentru 1-2 zile.

Medicul stomatolog se va asigura înainte că dintele la care urmează să se realizeze albirea endodontică are un tratament endodontic corespunzător. În caz contrar întâi trebuie refăcut tratamentul endodontic. Înainte de aplicarea gelului de albire, tratamentul endodontic trebuie protejat cu un ciment sau material compozit.

Este important de reținut că gelul de albire acționează doar asupra țesutului dentar, obturațiile sau orice lucrare protetică preexistentă își vor păstra culoarea inițială. În funcție de rezultatul obținut, albirea se poate repeta printr-o nouă aplicare de gel de albire în interiorul dintelui. După încheierea tratamentului de albire endodontică, gelul se îndepărtează, cavitatea se spală și se obturează.

Cât timp durează albirea endodontică (internă)?

Rezultatul obținut în urma tratamentului de albire endodontică depinde de structura dentară a fiecărui pacient și de pigmenții acumulați. Din păcate, este un proces reversibil, discromia putând reapărea după câțiva ani.

albire dentara

În general, rezultatele albirii endodontice sunt satisfăcătoare, dar există și cazuri în care chiar și după albiri repetate, rezultatul nu e unul mulțumitor și atunci trebuie căutată o altă alternativă de tratament, cum ar fi fațetarea sau aplicarea unei coroane de înveliș.

De asemenea, trebuie menționat și faptul că, albirile endodontice repetate pot să ducă la resorbții interne și fragilizarea țesutului dentar, din cauza cărora, în timp pot apărea chiar și fracturi coronare.

Decizia de realizare a unei albiri dentare interne să se facă în urma unei analize funcționale și ocluzale, iar dacă riscul este prea mare, să fie recomandată realizarea unei coroane, care poate să fie un succes pe termen mult mai lung decât o albire internă recidivantă.

În clinica stomatologică Dent Complet, avem o echipă de medici multidisciplinară, cu ajutorul cărora pacienții primesc cele mai bune recomandări de tratamente.

Pentru un plan de tratament personalizat

completați formularul și programați-vă pentru o consultație!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Language