DETALIILE CAZULUI
- Data 15 iul. 2021
- Doctor/Echipa Dr. Chirca Iasko Andrea
- Caz Caz clinic: dureri ale articulației temporo-mandibulare
- Categorie Cazuri Clinice
DESPRE CAZ
Colega noastră, Dr. Chirca Iasko Andrea, ne prezintă detaliile acestui caz clinic în care, pacientul în vârstă de 26 ani, s-a prezentat în clinica noastră acuzând dureri la nivelul urechii, dureri ale articulatiei temporo-mandibulare și dureri în timpul masticației. Pacientul purta la acel moment o gutieră inferioară (mandibulară), dar nu a observant nicio îmbunătățire.
La consultul inițial, dinții și ocluzia (mușcătura) păreau perfecte. Pacientul, afectat fiind de durerile constante și dorind o rezolvare a problemelor, a fost de acord cu o consultație complexă și investigații suplimentare pentru a stabili un diagnostic corect și complet.
După scanarea digitală a arcadelor cu scanerul Sirona Primescan, înregistrarea relației centrice din ziua respectivă (mușcăturii) și montarea modelelor printate în articulator, s-a observat o diferență mare între ocluzia habituală a pacientului și cea din relația centrică. Și anume diferență între mușcătura pacientului când toți dinții se ating și mușcătura în care articulația este centrată și relaxată. În mod normal aceste două poziții trebuie să corespundă.
În corelație cu examinarea de la RMN, s-au stabilit următoarele diagnostice:
- Deplasare discală antero-laterală totală – nereductibilă, în articulația dreaptă și parțială – reductibilă, în articulația stângă.
- Reducerea mobilității condiliene drepte.
- Modificări de formă condiliană bilateral.
Planul nostru de tratament a constat în:
- aplicarea unui splint ATM (Articulatiei Temporo-Mandibulare) (gutieră) maxilar (la nivelul arcadei superioare) purtat 24/24h
- exerciții pentru mobilizarea ATM (Articulatiei Temporo-Mandibulare), am indicat tehnici de release mio fascial – pterigoid lateral, maseteri profunzi, mobilizări de mandibulă, elemente de stretching, tracțiuni, elongații și mobilizări.
- Conștientizarea tendinței de a-și ține gâtul drept. Revizuirea exercițiilor pentru postură – corectarea aliniamentului cervical (sublinierea lordozei cervicale), toracal (folosirea musculaturii omoplatului pentru stabilitatea zonei dorsale și retracția umerilor – implementarea obișnuinței de a-și scoate umerii din anteducție (aduși înainte și rotunjiți) și a bazinului (accent pus pe retroversia bazinului în statică și dinamică, exersarea mișcărilor de anteversie și retroversie a bazinului).
Rezultatele tratamentului propus:
După prima lună de purtare, pacientul a observat mari îmbunătățiri, durerile s-au remis, a devenit dependent de gutieră, fără aceasta nu mai putea mânca pentru că apăreau din nou durerile.
După 8 luni de tratament cu splintul maxilar, pacientul a fost complet repoziționat și stabilizat, s-a refăcut examinarea RMN unde s-au confirmat și radiologic îmbunătățirile obținute. S-au corectat spațiile articulare posterioare și s-a ameliorat mobilitatea condililor față de examinarea precedentă.
Acesta a fost momentul în care am putut să trecem la etapa de tratament ortodontic cu aparat fix, pentru corectarea ocluziei deschise care a apărut în urma repoziționării condililor. Poziția de relație centrică pe durata tratamentului cu aparat fix s-a menținut cu ajutorul unor înălțări în RC, care ne–au ajutat și pentru controlul vertical, asociate cu o bară Gosgharian și miniimplanturi ortodontice.
Ocluzie asimptomatică
Se poate observa că s-a corectat și cantul maxilar, prezent de la început, singurul lucru care putea să deranjeze estetic. Ocluzia inițială seamănă cu ocluzia la finalul tratamentului, în schimb, este o ocluzie ASIMPTOMATICA, o ocluzie în care pacientul funcționează fără dureri.
Este foarte important să nu credem în mușcătura cu care se prezintă pacienții
De aceea recomandarea noastră este să acceptați o consultație complexă, pentru a stabili un diagnostic corect, nu doar la nivelul dinților ci și la nivelul ocluziei și a articulației temporo mandibulare, deseori corelate cu problemele de la nivelul coloanei cervicale, chiar lombare.
Programați-vă folosind formularul online:
Dr. Chirca Iasko Andrea