fbpx Dentcomplet - Cabinet Stomatologic Cluj
tratament_parodontoza_cu_laser_dentar

Tratamentul laser în boala parodontală

Ce este boala parodontală?

Boala parodontală este o infecție a țesuturilor de susținere ale dintelui cauzată de combinația mai multor tipuri de bacterii care se regăsesc în placa bacteriană, infecție care netratată duce la pierderea dinților.

Cum se tratează boala parodontală?

Tratamentul bolii parodontale este unul complex și diferă în funcție de stadiul bolii:

  • terapia inițială nechirurgicală urmată de o perioadă de 6-8 săptămâni în care țesuturile parodontale se vindecă. După această perioadă se reevaluează statusul parodontal și se stabilește planul final de tratament.
    Indiferent de stadiul bolii, motivarea și instruirea pacientului pentru o bună igienă orală au un rol esențial în evoluția bolii.
  • în stadiile incipiente (gingivita) tratamentul este un detartraj efectuat de medicul specialist parodontolog.
  • dacă boala a avansat se recomandă curățarea în profunzime a pungilor parodontale, care sunt mici buzunărașe care colectează resturile alimentare și bacterii care întrețin această afecțiune.

Prima faza a tratamentului – terapia inițială nechirurgicală (detartraj și surfasaj radicular DSR ) are ca scop completa eliminare a plăcii bacteriene și a tartrului din punga parodontală, ceea ce este esențial pentru vindecarea țesuturilor parodontale .

Tratamentul mecanic convențional al pungilor parodontale are anumite limite în ceea ce privește tehnica si efectele sale , astfel laserul a fost introdus ca un tratament adjuvant al terapiei parodontale initiale nechirurgicale asigurand o vindecare mai rapida si mai buna a tesuturilor parodontale

Tratamentul cu laser în boala parodontală

La noi în clinică se realizează dezinfecția suplimentară a pungilor parodontale cu ajutorul laserului stomatologic, ceea ce aduce beneficii suplimentare tratamentului, deoarece laserul are o serie de avantaje :

  • Laserul are un efect bactericid
  • Detoxifică suprafețele radiculare
  • Îndepărtează țesutul de granulație infectat din interiorul pungii parodontale
  • Ajunge în profunzimea țesuturilor parodontale, unde instrumentele convenționale nu ajung
  • Este o metodă de tratament minim invazivă
  • Mediază reatașarea ligamentelor parodontale la nivelul rădăcinii

laser_stomatologic_parodontoza

Tratamentul asistat laser îmbunătățește rezultatul tratamentului parodontal oferind mai puțin discomfort și o recuperare mai rapidă.

După terapia inițială urmează o perioadă de 6-8 săptămâni în care țesuturile se vindecă, apoi se reevaluează statusul parodontal. Dacă la reevaluare nu mai sunt pungi parodontale, nu mai există inflamație și pacientul are o igienă orală bună urmează perioada de menținere cu controale regulate la 4 luni.

Pentru mai multe informații sau o programare online, contactați-ne!

Dr. Gabriela Popovici

Medic specialist parodontolog

Citiți și alte articole despre utilizarea laserului stomatologic:

Beneficiile laserului stomatologic: parodontoză, implant dentar…

Pulpotomia asistată Laser

Frenectomia este posibilă și cu ajutorul laserului stomatologic

1 Comment

  1. […] nu se poate vindeca, adică nu putem restabili perfect statusul parodontal normal. Însă tratamentul parodontal poate restaura gingia inflamată atât din punct de vedere clinic cât și structural ajungând la […]

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Language