fbpx
Programare Suna

Infecție dinți sau infecție la nivelul rădăcinii dintelui?

Servicii

Doctor/Echipa

Proceduri

Infecție dinți sau infecție la nivelul rădăcinii dintelui?

Foarte mulți pacienți se prezintă cu autodiagnostice de acest gen în clinicile noastre stomatologice din Cluj-Napoca. Este și cazul pacientului din imagini care, s-a prezentat cu durere la nivelul arcadei maxilare inferioare.

Dacă dintele are o infecție la nivelul rădacinii pe imaginea radiologică se observă la vârful rădăcinii o pată neagră (radiotransparență) care indică faptul că la acel nivel osul este înlocuit cu un țesut moale (țesut de granulație). Este vorba de leziuni periradiculare. Medicul va afla tot de pe radiografie dacă dintele respectiv are sau nu un tratament endodontic anterior.

În cazul acestui pacient, în urma consultului și a radiografiei am constatat că dintele prezenta o obturație, plombă, veche, foarte profundă. Nervul s-a necrozat (a murit) și între timp canalulul radicular a fost populat cu bacterii care au produs infecție atât în dinte, cât și la nivelul osului în jurul rădăcinii, așa cum poate fi observat în radiografii.

Cum se realizează tratamentul endodontic în cazul infecțiilor dinților?

Realizarea tratamentului endodontic corect s-a făcut la microscop și sub protecția foliei de digă, iar dezinfecția canalelor radiculare a fost perfectată și cu ajutorul laserului dentar.
În imaginile radiografice se observă infecția la dinte și anume haloul, pata neagră de la vârful rădăcinii, care este de fapt distrcuția osoasă produsă de bacteriile prezente în rădăcină.

Infecția la nivelul osului dentar

Infecția la nivelul osului nu se vindecă de la sine decât dacă canalul dintelui implicat este curat, dezinfectat și sigilat, astfel încât celulele de apărare și regenerare ale corpului să lupte cu bacteriile și să producă regenerare osoasă.

După tratamentul endodontic, pe radiografie putem observa o linie albă, în mijlocul dintelui care reprezintă materialul de obturație, de plombă, radiculară pe care medicul endodont l-a inserat în rădăcină pentru sigilarea canalului.

infectie canalDezinfecția chimică cu ajutorul substanțelor folosite, dezinfecția fotodinamică cu ajutorul laserului dentar și sigilarea canalului sunt condiții importante în vederea obținerii vindecării infecției dentare.
Radiografia din dreapta ne demonstrează cum, după îndepărtarea bacteriilor din canalul radicular, organismul uman a luptat cu infecția, a distrus toate bacteriile prezente și a refăcut structura osoasă din jurul rădăcinii.

 

 

Pentru un consult de specialitate programați-vă folosind formularul online:

[vc_btn title=”PROGRAMEAZĂ-TE ONLINE” style=”outline” color=”black” align=”center” vc_btn link=”url:https%3A%2F%2Fdentcomplet.ro%2Fappointments%2F|||”]

DR. Raluca CIORCERI
Medic stomatolog, departamentul endodontie

dent complet medici

NOU! Am deschis cea de-a doua clinică stomatologică Dent Complet din Cluj-Napoca!clinica stomatologica cluj napoca marasti

Clinica Stomatologică Dent Complet Mărăști: Str. Fabricii, nr. 105, scara 1Ahttps://dentcomplet.ro/ce-facem-daca-avem-o-infectie-la-o-masea-sau-la-un-dinte/

https://dentcomplet.ro/ce-poti-sa-faci-daca-ai-o-infectie-la-un-dinte-inclus-intr-o-lucrare-protetica/

 

https://dentcomplet.ro/ce-facem-daca-avem-o-infectie-la-o-masea-sau-la-un-dinte/

 

Aveți probleme similare? Programați-vă folosind formularul online: