fbpx Dentcomplet - Cabinet Stomatologic Cluj
sinuzita

Ce este sinuzita maxilară odontogenă?

Ce este sinuzita maxilară odontogenă?

Colega noastră, dr. Raluca Ciorceri, a pregătit un articol în care explică ce este sinuzita maxilară odontogenă, care sunt cauzele și cum poate fi tratată.

Sinusurile sunt cavități osoase pline cu aer. Ele sunt căptușite de o mucoasă. În anumite condiții această mucoasă se inflamează, și atunci vorbim de sinuzită.

Sinusurile maxilare

Sinusurile maxilare sunt situate de o parte si de alta a nasului (sinus maxilar drept și sinus maxilar stâng) în imediata vecinătate a rădăcinilor dinților din zona laterală a maxilarului superior (numiți și dinți sinusali)

O infecție dentară apărută la dinții situați în imediata vecinătate a sinusului maxilar și netratată la timp evoluează dincolo de limitele canalului radicular afectând osul din jur, dar și sinusul maxilar. Infecția ajunsă în sinusul maxilar determină apariția sinuzitei maxilare odontogene.

Care este dintele cel mai frecvent incriminat în patologia sinusală?

Dintele cel mai frecvent incriminat în patologia sinusală este molarul 1 superior, urmat de molarul 2, premolarul 1, premolarul 2 si molarul 3.

Sinuzita maxilară poate fi acută sau cronică.

Care este simptomatologia în cazul sinuzitei maxilară odontogenă?

  • durere în etajul mijlociu al feței care poate iradia spre orbita și zona superioară a craniului. Durerea se intensifică în poziția declivă a capului și la mișcări bruște.
  • senzație de tensiune la nivelul sinusului afectat
  • nas înfundat și /sau secreție nazală purulentă, cu miros urât
  • la nivelul tegumentului feței poate apărea roșeață
  • tumefacție la nivelul obrazului
  • durere la presiune pe peretele sinusului afectat
  • febră
  • dureri dentare

Examenul clinic endooral poate pune în evidență dintele cauzal (cu carie sau obturație extinsa, discromie dentară, fractură etc.)

Examenul radiologic va evidenția dintele cauzal al infecției (cel mai frecvent prezența unor leziuni periapicale) precum și îngroșarea mucoasei sinusului sau chiar opacifierea sinusului maxilar (în funcție de gradul de afectare a sinusului). Pe radiografie sinusul normal are aspectul unei cavități negre (goală, radiotransparențe) cel afectat apare gri (cu secreții, mai radioopac).

Care este tratamentul în cazul sinuzitei maxilară odontogenă?

Tratamentul sinuzitei trebuie să aibă în vizor dintele cauzal. Așadar tratamentul corect al infecției endodontice este primul pas în tratamentul sinuzitei odontogene.

Caz clinic de sinuzită maxilară stângă

Mai jos vă prezentăm cazul unui pacient care se prezintă cu simptomatologie de sinuzită maxilară stângă.

La examenul radiologic CBCT maxilar se observă atât dintele cauzal (molarul 1 superior stâng cu leziuni periapicale) cât și opacifierea extinsă în tot sinusul maxilar stâng.

În acest caz tratamentul endodontic la nivelui molarului 1 stang, corect realizat (deci indepartarea factorului cauzal) a fost suficient pentru tratamentul sinuitei maxilare. În acest caz drenajul sinusal nu a necesitat nicio intervenție suplimentară.

La o noua radiografie  CBCT (la aproximativ 1 an si 6 luni) se observă că sinusul mailar stâng are un aspect normal (negru), nu mai e opacifiat.

sinuzita

 

 

 

 

 

 

Aveți probleme similare?

Programați-vă folosind formularul online:

DR. Raluca CIORCERI
Medic stomatolog, departamentul endodontie

dent complet medici

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Language