fbpx Dentcomplet - Cabinet Stomatologic Cluj
tratament-de-canal-cluj

Ce înseamnă un tratament endodontic corect? 

Ce înseamnă un tratament endodontic corect? 

A face un tratament de canal (tratament edodontic) corect înseamnă a prepara, a dezinfecta și a obtura etanș canalul radicular pe toată lungimea lui. Atunci când facem acest lucru asigurăm șanse maxime în prevenirea apariției unei infecții la nivelul osului din vecinătatea rădacinii sau în cazul în care infecția exista înainte de tratament mărim șansele de vindecare.

Cum se realizează corect un tratament endodontic?

Riguroziatea și acuratețea în parcurgerea fiecărei faze a tratamentului endodontic, dar și utilizarea unei aparaturi performante sunt absolut necesare pentru realizarea unui tratament endodontic corect.

Una din cele mai importante etape este izolarea atentă a dintelui de cavitatea bucală. Acest lucru permite o irigare eficientă cu soluție concentrată de hipoclorit de sodiu. Izolarea se face cu diga dentară. Prepararea canalelor radiculare se face utilizând diverse sisteme de ace manuale sau actionate mecanic, împreună cu un aparat numit apex locator care ajută medicul la stabilirea lungimii canalelor radiculare. Urmează apoi umplerea etanșă și tridimensională a canalelor radiculare.

Cum putem aprecia corectitudinea unui tratament edodontic?

Radiografia de control imediat după realizarea tratamentului de canal permite aprecierea aspectului obturației endodontice. Se vor observa pe radiografie linii albe (radioopace) de formă ușor conică care se întind pe toată lungimea rădăcinii.

tratament-endodontic

În imaginea din stânga este o radiografie facută imediat după refacerea unor tratamente endodontice incorecte.Se observă încă prezența leziunilor. În imaginea din dreapta avem radiografia de control făcută la aproximativ 1 an, unde se observă că osul s-a refăcut complet și am obținut vindecarea leziunilor

Când acele linii albe nu ajung pâna la vârful rădacinii (sunt fie mai scurte, fie depășesc rădăcina), în obturație există goluri și nu e etanșă sau, pur și simplu nu au fost respectate cu rigurozitate fazele tratamentului endodontic iar la vârful radacinii dentare pot apărea infecții. Pe radiografie acestea au aspectul unor pete negre (radiotransparente) de diferite dimensiuni.

De cele mai multe ori consecințele unui tratament endodontic incorect nu sunt vizibile imediat și e posibil ca în prima fază să nu apară dureri sau umflături. Problemele pot apărea mult mai târziu sau pot fi descoperite întâmplător pe o radiografie.

tratament endodontic cluj

În radiografia de sus se observă tratamente endodontice incorecte care au produs leziuni la nivelul osului (leziunile sunt incercuite). În imaginea de jos (radiografie facută la 1 an după refacerea tratamentelor) se observă dispariția leziunilor.

Partea bună este că, de cele mai multe ori tratmentele de canal incorecte care au produs infecții (leziuni) în os pot fi refăcute corect cu șanse foarte mari de vindecare.

Care sunt avantajele unui tratament edodontic corect?

Un tratament endodontic corect (prin scăderea semnificativă a numărului de bacterii de la acel nivel) oferă organismului șanse mari să vindece leziunea. Reactivitatea individuală are și ea un rol important. Vindecarea leziunii începe imediat după tratamentul endodontic dar este vizibilă pe radiografie în aproximativ 6 luni (e necesar ca aceste leziuni să fie monitorizate radiologic).

Este foarte important ca reintervenția să fie făcută sub microscop și respectând cu strictețe toate etapele de tratament. Reintervenția endodontică este un procedeu laborios care necesită instrumentar și aparatură performantă, însă beneficiul de a mai păstra dintele functional este unul foarte mare pentru pacient.

Pentru mai multe informații sau o programare online, contactați-ne!

 

Dr. Raluca Ciorceri

Medic stomatolog, departamentul endodontie

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Language