fbpx Dentcomplet - Cabinet Stomatologic Cluj
tratament parodontoza cluj

[VIDEO]: Cele mai frecvente întrebări despre parodontoză

Colegul nostru, dr. Nicu Iuga, medic stomatolog generalist cu competență în implantologie a oferit un interviu în care a vorbit despre boala țesutului de susținere a dintelui (parodontoza) și primele semne care apar și care ar trebui să ne îngrijoreze.

 Ce este paradontoza?

Paradontoza, cum este numită în termeni populari, sau boala parodontală sau paradontopatia în termeni medicali, este boala țesutului de susținere a dintelui, sau a ligamentelor care susțin dintele în alveolă.  Parodontoza evoluează printr-un proces inflamator continuu în zona țesutului de susținere a dintelui.

Care sunt cauzele parodontozei?

Cauzele nu au o direcție clară, însă, așa cum se întâmplă la cele mai multe din patologii, factorul principal este cel genetic, adică se moștenește. Iar la acești pacienți s-a observat un anumit tip de bacterii în cavitatea bucală. Alți factori care pot să accentueze evoluția bolii parodontale sunt:

  • asocierea cu o boală cronică, de exemplu diabet
  • igiena orală precară, tartru care nu este îndepărtat la timp
  • dar mai ales fumatul excesiv.

Iar referitor la ultimul aspect menționat, datele unui studiu realizat intern, de către echipa Dent Complet, ne arată ca acei pacienți cu boala parodontală dobandită genetic și care fumează excesiv sunt mult mai predispuși la evolutța accelerată a bolii, iar vârsta scade dramatic spre 30 de ani; în condițiile în care s-a observat că stadiul mediu al bolii se găsește în jurul vârstei de 40-50 de ani. Este foarte trist să vedem pacienți tineri, de aproximativ 30 de ani care sunt pe punctul de a-și pierde toată dantura. Un alt factor de luat în seamă este ocluzia dentară incorectă sau mușcătura deficitară, care apasă cu o forță mai mare pe anumiți dinți.

De câte tipuri este paradontoza?

Parodontoza se poate împărți în mai multe categorii:

  • Parodontopatia acută este atunci când procesul inflamator este intens, cu secreții.
  • Parodontopatia cronică se instalează în timp și nu se observă decât atunci când osul începe să se retragă, implicit și gingia, și apare mobilitatea dinților. Parodontopatia cronică se poate clasifica în stadiul 1,2,3 sau 4. În cazul gradului 4 dintele este compromis.

Parodontoza se poate localiza și local, de exemplu este posibil ca molarii să nu fie afectati, dar în zona incisivilor să avem o mobilitate accentuată și o resorbție osoasă

Se poate stopa parodontoza? Cum se poate opri evoluția bolii parodontale?

Un tratament prescris standard, pe care pacientul să îl urmeze și apoi să se vindece de parodontoză, nu s-a descoperit încă.

Singura modalitate prin care poți să stopezi evoluția bolii este prevenția. Adică, vizita la medicul stomatolog, recomandată la 6 luni, mai ales la acei pacienți cu parodontoză în familie.

La prima vizită se face o radiografie de control pentru a identifica nivelul osului, iar dacă medicul stomatolog consideră că este necesar trecem pacientul în dispensarizare (asistență medicală), prin monitorizarea lui la 3 luni. Tot în cadrul primei vizite îi oferim sfaturi cu privire la igiena orală și cum să utilizeze periuța interdentară și dușul bucal. În prealabil recomandăm ca igiena orală să fie făcută de către medicul specialist parodontolog din cadrul clinicii, printr-un detartraj subgingival. Acesta este mai complex decât cel de suprafață și constă în îndepărtarea depunerilor de tartru de sub gingie, depuneri care au margini ascuțite și irită gingia, iar în timp duce la retragerea ei.

O altă metodă utilizată la pacienții cu parodontoză este intervenția cu laser “ Waterlase”.

Ce sunt pungile parodontale?

Dacă pacientul ajunge în clinică într-un stadiu avansat al bolii parodontale, este foarte posibil să prezinte pungi parodontale. Asta înseamnă că osul s-a restrâns între dinte și gingie și apare un spațiu, unde se acumulează placa, adică mancare amestecată cu salivă, care stagnează în acea zonă și devine un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. În acel moment intervenim cu laserul prin dezinfectarea acelor pungi, și așa reușim să stopăm sau să reducem evoluția bolii.

Acestă interventie are beneficii doar în stadiile 1 si 2 ale mobilității. Dacă este într-un stadiu foarte avansat, cu mobilitate grad 3, 4 de multe ori nu mai există decât varianta procedurii de implant.

 Care sunt cei mai predispuși pacienți la parodontoză?

Cel mai mare număr de pacienți cu parodontoză într-un stadiu mediu se află în jurul vârstei de 40-50 de ani. Însă ajung în clinică tot mai mulți pacienți cu vârsta sub 40 de ani, poate chiar 30 de ani, cu parodontoză chiar și în faze mai avansate. Ceea ce e un semnal de alarmă. Principala cauză sunt factorii genetici asociați cu alți factori, deși aveau o ocluzie corectă și o igienă satisfăcătoare.

 Exista vreo diferență pe sexe?

Nu se poate face o diferență mare între sexe, însă există particularități. De exemplu, la femeile care au ajuns la menopauza s-a observat o accelerare a resorbției osoase. Însă și la bărbați, ei fiind fumători mai mari, parodontoza este des întâlnită.

Ce ar trebui să îi alarmeze pe pacienți? Care sunt primele simptome ale parodontozei?

Primele semne ale bolii parodontale care ar trebui să îi alarmeze pe pacienți sunt sângerările gingivale și depozitele de tartru mai ales pe spatele incisivilor inferiori. Într-o parodontopatie generală ei sunt primii afectați, deci primii care se pierd. Bineînțeles o mobilitate a dintelui clar este un semn, dar deja este destul de târziu. Însă, cel mai bine e sa vină la un control pentru ca noi să observăm cât mai devreme eventualele semne ale bolii.

Pacientul cu parodontoză are nevoie de o îngrijire specială?

Noi recomandăm la 6 luni un control. Dacă descoperim un pacient cu boală parodontală foarte avansată recomandam un control chiar și la 3 luni.

Parodontoza poate fi vindecată? Putem scapa definitiv de ea?

Definitiv este greu de spus, practic nu avem un leac să o înlăturăm. Daca o descoperim din timp analizăm care ar fi factorii care ar agrava-o și o putem încetini mult.

Pentru varianta completă a interviului vă invităm să urmăriți clipul de mai jos:

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Language