fbpx Dentcomplet - Cabinet Stomatologic Cluj
dent complet cluj

Consultul parodontal și parodontometria

Boala parodontală reprezintă una dintre cele mai întâlnite probleme ale cavității bucale. Pacientul din imagini s-a prezentat cu boala parodontală avansată și retracții gingivale din cauza igienei necorespunzătoare. Depunerile de tartru și placa nu au fost îndepărtate deoarece pacientul nu s-a prezentat la stomatolog vreme de câțiva ani.

Care sunt simptomele bolii parodontale?

  • sângerări gingivale
  • inflamație gingivală (gingie roșie)
  • halenă (respirație urât mirositoare)
  • retracții gingivale
  • mobilitate dentară

Dacă prezentați simptomele enumerate mai sus e foarte important să programați o consultație la medicul specialist parodontolog.

dent complet cluj

În ce constă consultul parodontal?

La prima ședință medicul parodontolog va face o fișă parodontală sau parodontometria (măsurarea nivelului la care se prinde gingia de dinte).
Tot în fișa parodontală vor fi trecute și sângerarile gingivale, suprafețele dentare care prezintă placă bacteriană, gradul de mobilitate al dinților, iar în cazul molarilor gradul de descoperire a furcației, respectiv zona dintre rădăcinile molarilor, care la dinții sănătoși nu ar trebui să fie expusă.

Cum se face parodontometria?

Parodontometria se realizează cu ajutorul unei sonde parodontale gradate din milimetru în milimetru. Sonda va patrunde în spațiul dintre gingie și dinte si fiecare dinte este măsurat în 6 puncte predefinite și, astfel, vom avea o imagine completă a gradului de avansare a bolii parodontale.

La dinții sănătosi, adâncimea de sondare este de 1-3mm și se mai numește și șanț gingival. Acolo unde adâncimea este mai mare de 3 mm se numește pungă parodontală. Într-o astfel de pungă nu mai există țesut sănătos, ci doar placă bacteriană, tartru și infecție.

Este dureroasă parodontometria?

Nu, aceasta este o manoperă nedureroasă, nu necesita anestezie.

În funcție de valorile obținute pe fișa parodontală se va pune diagnosticul de boală parodontală și după gradul de severitate se va alege cel mai bun tratament pentru fiecare pacient în parte și, chiar și pentru fiecare dinte în parte.

 

Tu ai făcut vreodată un consult parodontal? Dacă ai răspuns nu, și dacă prezinți vreunul din semnele de mai sus, te așteptăm la un consult cu măsurători parodontale (parodontometrie).

Pentru un consult de specialitate programați-vă folosind formularul online:

 

andrada vulpe

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Vulpe Andrada

Medic specialist parodontolog

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Language