Consultul parodontal și parodontometria
Boala parodontală reprezintă una dintre cele mai întâlnite probleme ale cavității bucale. Pacientul din imagini s-a prezentat cu boala parodontală avansată și retracții gingivale din cauza igienei necorespunzătoare. Depunerile de tartru și placa nu au fost îndepărtate deoarece pacientul nu s-a prezentat la stomatolog vreme de câțiva ani.
Care sunt simptomele bolii parodontale?
- sângerări gingivale
- inflamație gingivală (gingie roșie)
- halenă (respirație urât mirositoare)
- retracții gingivale
- mobilitate dentară
Dacă prezentați simptomele enumerate mai sus e foarte important să programați o consultație la medicul specialist parodontolog.
În ce constă consultul parodontal?
Cum se face parodontometria?
Parodontometria se realizează cu ajutorul unei sonde parodontale gradate din milimetru în milimetru. Sonda va patrunde în spațiul dintre gingie și dinte si fiecare dinte este măsurat în 6 puncte predefinite și, astfel, vom avea o imagine completă a gradului de avansare a bolii parodontale.
La dinții sănătosi, adâncimea de sondare este de 1-3mm și se mai numește și șanț gingival. Acolo unde adâncimea este mai mare de 3 mm se numește pungă parodontală. Într-o astfel de pungă nu mai există țesut sănătos, ci doar placă bacteriană, tartru și infecție.
Este dureroasă parodontometria?
Nu, aceasta este o manoperă nedureroasă, nu necesita anestezie.
Dr. Vulpe Andrada
Medic specialist parodontolog