fbpx Dentcomplet - Cabinet Stomatologic Cluj

Diagnosticul complex în tratamentul ortodontic: Șplintul (gutiera ATM)

DIAGNOSTICUL COMPLEX ÎN TRATAMENTUL ORTODONTIC

În clinică noastră, ortodonția nu este doar despre îndreptarea (alinierea) dinților ci despre diagnosticarea și tratarea pacienților într-o manieră complexă, ținând cont și de funcționarea corectă a articulației temporo mandibulare (ATM), înlăturarea durerilor cauzate de disfuncții articulare, ocluzia funcțională, ghidaje anterioare corespunzătoare, estetică facială și proporții ideale.

 

Imagine preluată (Face education)

 

Cum se pune un diagnostic complex în tratamentul ortodontic?

Pentru un diagnostic complex este nevoie de o analiză clinică minuțioasă, care include: multiple fotografii, amprente dentare (care acum pot fi digitale), înregistrarea relației centrice cu ajutorul arcului facial și examinări complementare care uneori includ CBCT de ATM (computer tomograf) sau în unele cazuri chiar RMN de ATM ( rezonanța magnetică – nucleară).

Importanța stabilității ortopedice presupune că în poziția de intercuspidare maximă (poziția de închidere a dinților, să existe contacte egale și simultane între dinții de sus și cei de jos) condilul să fie centrat în fosă articulară. Stabilitate nu doar la nivelul dinților ci și la nivelul ATM pentru a avea un echilibru muscular.

Diagnostice ca:

 • ocluzie (mușcătura) deschisă (frontală sau posterioară),
 •  ocluzie încrucișată (inversă),
 •  asimetrie facială ,
 •  cânturile ocluzale (înclinarea planului ocluzal),
 •  ocluzia dublă (posibilitatea închiderii în mai multe poziții)

se datorează unei probleme la nivelul ATM. Acestea pot fi, de asemenea determinate de unele contacte premature, de obicei la nivelul dinților din zona posterioară (frecvent ultimii molari ), contacte care pot fi depistate prin montarea modelelor în articulator.

Subliniem importanța stabilirii unui diagnostic corect și complex pentru a putea stabili un plan de tratament ideal, individualizat pentru fiecare pacient în parte și pentru a rezolva fiecare problemă existentă nu doar la nivel dentar ci și articular.

Care este primul pas în tratarea durerilor articulare?

În cazurile în care există probleme la nivelul articulației temporo mandibulare (durere, zgomote, clickuri) sau dezechilibre musculare, se indică înainte de începerea oricărui tratament (ortodontic/protetic/chirurgical) purtarea unui SPLINT (gutiera ATM).

Splintul sau gutiera ATM poate fi purtată pe arcadă superioară sau inferioară , depinde de colaborarea pacientului și de unele situații clinice (la pacienții cu maxilar îngust sau poziția joasă a limbii sunt mai indicate cele inferioare).

Pot să fie dintr -o singură bucată, din 3 sau din 2. În cele mai multe cazuri este nevoie și de efectuarea unor exerciții cu aceste șplinturi , uneori chiar colaborare cu fizioteraput.

Ce rol are șplintul (gutiera ATM)?

 • de diagnostic la pacienții care prezintă abrazii dentare, asimetrii, cant ocluzal, ocluzie deschisă, ocluzie încrucișată
 • de a îndepărta durerile, chiar și de la nivelul capului (temporal, occipital, cervical) în cazul în care acestea există , prin relaxare musculară și redarea echilibrului muscular
 • în unele cazuri poate să elimine sunetele articulare (prin recentrararea condilului pe disc)
 • de a obține stabilitate ortopedică
 • ajută pacienții cu bruxism

 

 

Numele meu Dr Chirca Iasko Andrea,

medic specialist ortodontie si ortopedie dento faciala

 

Pentru mai multe informații despre acest subiect sau o programare online, contactați-ne!

1 Comment

 1. […] prin colaborarea dintre două discipline: ortodonție și protetică, pacienta a beneficiat de cel mai bun rezultat […]

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Language