DETALIILE CAZULUI
- Data 25 iun. 2022
- Doctor/Echipa Dr. Raluca Ciorceri - Tratamente endodontice
- Caz Tratament endodontic prin coroana protetică existentă
- Categorie Cazuri Clinice
DESPRE CAZ
Pacienta s-a programat la medicul endodont, la indicația medicului ei curant, pentru retratament endodontic la dintele 2.2 și tratament endodontic la dintele 2.1 Ambii dinți având leziuni periapicale (la vârful rădăcinii) prezente pe radiografie. Pacienta acuza o durere moderată ocazional și o senzație de presiune la nivelul dinților.
Dintele 2.2 avea un tratament endodontic anterior, respectiv o reconstrucție corono radiculara cu pivot din fibră de sticlă și o coroană de zirconiu făcută în urmă cu 2 ani.
Pacienta este mulțumită de aspectul coroanei și nu dorește înlocuirea ei, așa că retratamentul endodontic a fost realizat prin coroană. După retratamentul endodontic la dintele 2.2 și tratamentul endodontic la dintele 2.1 simptomatologia a dispărut.
Pe radiografia de control se observă aspectul tratamentelor endodontice imediat după realizarea lor. La 6 luni de la tratamente vom face o nouă radiografie de control, de data aceasta pentru a urmări aspectul osului periradicular.
Ce poți să faci dacă ai o infecție la un dinte inclus într-o lucrare protetică?
Dinții incluși în lucrări protetice nu sunt feriți de apariția inflamțiilor, infecțiilor de la nivelul canalelor radiculare (rădăcinii).
Dacă apare durere, umflătură, secreție la nivelul unui dinte acoperit de o lucrare protetică (coroană sau punte dentară) pacientul trebuie să ajungă la medicul stomatolog. Aici i se va efectua o radiografie dentară.
Pe imaginea radiologică (retroalveolară, OPT sau CBCT) medicul stomatolog va aprecia situația rădăcinii dentare și a țesuturilor din vecinătatea ei.
Infecție la nivelul rădăcinii dintelui?
Dacă dintele are o infecție la nivelul radacinii pe imaginea radiologică se observă la vârful rădăcinii o pată neagră (radiotransparență) care indica faptul că la acel nivel osul este înlocuit cu un țesut moale (țesut de granulație). Este vorba de leziuni periradiculare. Medicul va afla tot de pe radiografie dacă dintele respectiv are sau nu un tratament endodontic anterior.
Tratament endodontic anterior?
Dacă dintele prezintă tratament endodontic anterior se va analiza aspectul lui pe radiografie. Se va urmări dacă există sau nu probleme legate de aspectul radiologic al tratamentului endodontic anterior (aspectul acelor linii albe care apar în rădăcinile tratate).
Se va putea aprecia, de asemenea, dacă există:
- dispozitive corono radiculare metalice (popular denumit și cui dentar sau stift) sau din fibră de sticlă
- instrumente fracturate, perforatii sau rezorbtii.
Indiferent dacă dintele este tratat endodontic sau nu, dacă prezintă o leziune la nivelul rădăcinii, aceasta înseamnă că în canalele radiculare există bacterii. Pentru ca aceste infecții dentare să se vindece, este necesar ca tratamentul sau retratamentul endodontic să fie realizat corect și în cele mai bune condiții.
Tratamentul endodontic chirurgical
O altă variantă de tratament este tratamentul endodontic chirurgical (rezecția apicală cu obturație retrogradă), dar are indicații limitate. O să prezentăm în acest articol doar varianta de tratament nechirurgicală.
Tratamentul endodontic nechirurgical
Medicul endodont împreuna cu pacientul vor hotărî daca tratamentul sau retratamentul endodontic se va face prin lucrarea protetică, sau după îndepărtatea ei de pe dinte. Cu ajutorul tehnologiei actuale și a microscopului operator, medicul endodont poate realiza tratamentul/retratamentul endodontic prin lucrarea protetică (asta dacă lucrarea protetică este una corespunzătoare și se dorește păstrarea ei).
La nivelui coroanei dintelui respectiv medicul creează un acces minim invaziv (de foarte mici dimensiuni și care nu afectează rezistența lucrării) spre spațiul endodontic care trebuie dezinfectat. Cu ajutorul ultrasunetelor și cu anse speciale se pot îndepărta și pivoții din fibra de sticla, dacă ei sunt prezenți. Prin acest acces, medicul endodont realizează tratamentul/retratamentul endodontic (tratament chemo-mecanic și obturația endodontică) iar apoi accesul respectiv de la nivelul coroane dentare este închis cu un material compozit de culoarea dintelui, aspectul fiind aproape imperceptibil de către pacient.
Pentru un consult de specialitate programați-vă folosind formularul online:
DR. Raluca CIORCERI
Medic stomatolog, departamentul endodontie
NOU! Am deschis cea de-a doua clinică stomatologică Dent Complet din Cluj-Napoca!
Clinica Stomatologică Dent Complet Mărăști: Str. Fabricii, nr. 105, scara 1A