Ce facem dacă avem o infecție la o măsea sau la un dinte?
De cele mai multe ori pacienții care nu se prezintă în mod regulat pentru controlul recomandat bianual la dentist au parte de surprize mai puțin plăcute, precum descoperirea unei infecții, în urma efectuării unui consult riguros însoțit de o investigație radiologică dentară.
Care pot fi acestea?
În majoritatea cazurilor este vorba despre existența unor procese carioase secundare care determină apariția unor infecții persistente ale dinților la nivel apical, adică infecție la vârful rădăcinii dintelui/măselei.
Din păcate, aceste infecții dentare pot evolua în tăcere fără dureri semnificative, astfel încât pacienții nu conștientizează prezența lor și nu consideră necesar consultul de specialitate. Trecerea timpului nu face altceva decât să agraveze în mod semnificativ situația. Astfel, apare extinderea infecţiei din interiorul dintelui spre oasele maxilare şi uneori a ţesuturilor moi oro-faciale (gingie, obraz, buză).
Acest fenomen se manifestă prin inflamarea și deformarea inestetică a acestora, însoțite adesea de dureri și disconfort crescut în special în timpul masticației. Toate acestea pot fi însoțite de simptomatologie febrilă și o stare generală alterată a pacientului până la incapacitatea efectuării activităților sale uzuale.
Cum procedăm în cazul în care sunt infecții dentare?
În aceste cazuri complexe este indicat să se apeleze la medici cu practică limitată în endodonție. Aceștia vor face tot posibilul să dezinfecteze cât mai eficient posibil în interiorul dintelui și vor realiza sigilarea zonei prin obturația radiculară la cald cu material biocompatibil astfel încat înmultirea bacteriilor și extinderea infecției va fi oprită.
Folosirea microscopului, a laserului stomatologic sau a materialelor endodontice de ultimă generație pot crește semnificativ rata de succes a intervenției aducând un prognostic favorabil pe termen lung. Dacă nu se iau urgent măsuri adecvate, aceste situaţii pot pune în pericol viaţa pacientului prin apariția complicațiilor de natură infecțioasa, prelungirea procesului de vindecare sau pierderea definitivă a dintelui de pe arcada dentară.
Recomandări tratament în cazul infecției dentare
Medicul specialist este cel care ia decizia dacă prescrie sau nu antibiotice în cazul infecției dentare. Decizia poate să difere de la pacient la pacient în funcție de starea generală de sănătate, imunitate, rezistența bacteriilor la anumite clase de antibiotice sau terenul său alergic. Nu încurajăm sub nici o formă automedicația. Aceasta poate fi atât ineficientă cât și periculoasă pentru organism. Poate conduce la inceficiența altor tratamente antibiotice viitoare, provocând rezistența tot mai mare a bacteriilor în fața tratamentului.
Dragi pacienți, prioritizați programarea la dentist pentru rezolvarea tuturor problemelor de natură dentară și nu subestimați importanța prevenției!
Aveți probleme similare?
Programați-vă folosind formularul online:
DR. Raluca CIORCERI
Medic stomatolog, departamentul endodonție
Ce poți să faci dacă ai o infecție la un dinte inclus într-o lucrare protetică?
Am fost la stomatolog luni dimineața am făcut 3 extracții dar puroiul din masele încă nu scăzut doctorul stomatolog mia recomandat multe pastile antibiotice frt puternice dar fără nici un rezultat nu știu ce sa fac risc sa am probleme cu stomacu ca nici nu prea pot manca..
Sunt șanse de a eșua operația și a se întoarce de unde a plecat clientul?
Șansele de reusită a unui tratament endodontic sunt foarte mari dacă este făcut în mod corespunzător dar, nu putem niciodată garanta că organismul va vindeca infecția. Depinde mult și de reactivitatea și răspunsul imunitar al fiecărui pacient în parte.